Coronavirus in China: vastgoed- en bankensector in de problemen

Coronavirus in China: vastgoed- en bankensector in de problemen
Chinees vastgoed wacht een flinke afwaardering

In China stortte de huizenmarkt in en legde het coronavirus een fundamenteler probleem bloot: een overvloed aan schuld.

Het nieuwe coronavirus Covid-19 heeft het leven in China volledig lamgelegd. Dat heeft grote gevolgen voor de tweede economie ter wereld, de vastgoedmarkt niet uitgezonderd.

Huizenmarkt ingestort

In Shanghai, China’s grootste stad, daalde het aantal nieuwbouwtransacties op de woningmarkt met 56 procent van begin februari tot begin maart in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Terwijl de huizenprijs in China in januari nog ruim 6 procent steeg, stortte de markt in februari in doordat potentiële huizenkopers niet meer de straat op mochten van de overheid.

Prijsverlaging

Ontwikkelaars en vastgoedeigenaren probeerden huurders en kopers te verleiden met flinke prijsverlaging. Evergrande, China’s grootste vastgoedontwikkelaar, verlaagde de prijzen met 25 procent, meldt Forbes. De ontwikkelaar gaf kopers de mogelijkheid om een optie op een huis te nemen door een kleine aanbetaling te doen met een vrijblijvende opzegtermijn van 30 dagen. Op die manier konden huizen worden verkocht, zonder dat ze werden bezichtigd.

Langere impact

Hoewel de quarantainemaatregelen van tijdelijke aard waren, heeft het coronavirus impact op de huizenprijzen op de langere termijn. Vastgoedconsultant Knight Frank stelde de prognoses voor China naar beneden bij en verwacht nu een stijging tussen de 0 en 2 procent voor 2020. De consultant verwacht niet dat de huizenmarkt volledig in zal storten, vanwege de fundamentele vraag naar woonruimte in China. Bovendien zal de Chinese overheid bijspringen wanneer er een crisis ontstaat.

Kleine bedrijven vallen om

Die hulp kwam in ieder geval voor een honderdtal vastgoedbedrijven in China te laat. Meer dan honderd bouwbedrijven en ontwikkelaars vroegen faillissement aan in januari en februari, meldt Bloomberg. Het gaat vooral om kleine en middelgrote bedrijven die geen buffers hadden om de plotselinge vraaguitval op te vangen. Grote bedrijven kopen de vastgoedportefeuilles over. Zo ontstaat een consolidatie van de markt, ook wel een shakeout genoemd.

Grote schulden

De crisis legt volgens Bloomberg ook een fundamenteler probleem van de Chinese vastgoedsector bloot. In de maanden voor de uitbraak van het virus werden bouwprojecten al uitgesteld, vertraagd of bijgesteld, omdat ontwikkelaars problemen kregen om hun schulden terug te betalen. Volgens S&P Global Ratings wordt de crisis in China daarom het hardst gevoeld in de vastgoed- en bankensector.

Lees meer over

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.

Biografie

Servaas werd geboren onder de rook van Rotterdam. Daar rondde hij in 2003 het Gymnasium af aan de RSG Hoefsmid. Als (I)talofiel ging hij Italiaans (BA) studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Die studie voerde hem naar Verona waar hij in 2008 aan de Università degli studi di Verona studeerde. Terug in Nederland volgde Servaas zijn andere passie: hij ging Journalistiek (MA) studeren aan de RUG. Als onderdeel van die studie liep Servaas stage bij nrc.next. Omdat de twijfel toesloeg over een loopbaan als journalist of diplomaat, proefde hij vervolgens aan het diplomatenvak op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Rome.

Na een flirt met de diplomatie op de ambassade in Rome begon Servaas zijn journalistieke carrière in 2012 bij Elsevier. Hier schreef hij als online nieuwsredacteur spraakmakende verhalen over identiteitsfraude, islamitisch terrorisme, de vliegramp met vlucht MH17 en de migratiecrisis. In 2015 trok hij als verslaggever door Oost- en Zuid-Europa waar hij verslag deed van de migratiestromen.

Na een stormachtig bestaan als nieuwsredacteur koos hij in 2016 voor meer diepgang als redacteur economie voor Elsevier Weekblad. Voor dat blad schreef Servaas tientallen coververhalen over de impact van technologische veranderingen op de samenleving en over de huizen- en vastgoedmarkt. Het was met die laatste portefeuille waarmee hij zich in de kijker schreef bij Vastgoedmarkt, waar hij per 1 oktober 2019 aantrad als hoofdredacteur.

Boek

‘Ik ben soms een wolf in schaapskleren’ – portret Barbara van Beukering in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’
‘Leidinggeven zit in mijn karakter, ik ben geen volgend iemand’ – Portret Annemieke Besseling in ‘De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek’