Rising Star: Vera Hartkamp

Rising Star: Vera Hartkamp

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Vera Hartkamp, advocaat bij Tomlow Advocaten te Utrecht.

Naam: Vera Hartkamp

Leeftijd: 28 jaar

Opleiding: Rechtsgeleerdheid (LL.B en LL.M), Advocatenopleiding, Grotius Onroerend Goedrecht (cum laude)

Ik ben: Advocaat bij Tomlow Advocaten te Utrecht

Waarom vastgoed: Vroeger wilde ik graag makelaar worden. Gebouwen – vooral woningen – hebben mij altijd gefascineerd. In het vastgoedrecht vind ik het fijn dat het belang concreet is; je kunt zien waarover je procedeert. Als ik door de Utrechtse binnenstad fiets kan ik zo een aantal panden aanwijzen waarover wij procederen. Je leert de panden achter de gevels, en daarmee de stad, een stuk beter en op een heel andere manier kennen.

Ook blijft het interessant wat het economisch getij voor gevolgen heeft voor de panden. Van leegstandsschade en failliete huurders, tot vele transacties en sluiten van huurovereenkomsten. Never a dull moment.

Het mooiste vastgoedobject: Juridisch gezien is de Haagse Poort interessant, vanwege alle (zakelijke) rechten die zijn gevestigd. Het gebouw rust slechts op kleine stukjes grond. Qua bouwstijl vind ik de Domtoren het mooist, het symbool voor de stad.

Het lelijkste vastgoedobject: Beatrixgebouw, gebouw Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park, Gildenkwartier; allemaal van die onaantrekkelijke bruine betonreuzen.

Mijn hart ligt bij: Woningen. Ik ben nieuwsgierig wat er achter voordeuren gebeurt. Bij Tomlow Advocaten staan we met name woningcorporaties en (grote) verhuurders uit heel Nederland bij. Het blijft voor mij interessant om in de dossiers te lezen hoe mensen leven en omgaan met hun woning. Zo stond ik bijvoorbeeld onlangs een corporatie bij, waarbij de huurder een bordeel in zijn woning heeft geëxploiteerd. Het AD schreef hierover een artikel. In een andere zaak ben ik juist bezig met het voorkomen van het instorten van woningen op de Oudegracht. Een heel ander, maar toch concreet doel.

Belangrijkste trend: Verduurzaming. Met name hoe ondernemingen die veel onroerend goed bezitten aan de eisen moeten gaan voldoen. Zeker als er bijvoorbeeld sprake is van weigerachtige huurders. Ter illustratie, Mitros, de grootste woningcorporatie van Utrecht heeft circa 28.000 woningen.

Dit zien we allen over het hoofd: Vanwege de hoge bouwkosten komt de voortgang van onder meer woningbouwprojecten in gevaar en komen projecten zelfs stil te liggen. De woningmarkt komt verder onder druk te staan. De huizenprijzen rijzen de pan uit. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de bubbel weer knapt.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Korte lijntjes creëren door goed gebruik te maken van online platforms als bijvoorbeeld LinkedIn en WhatsApp. Hierdoor kun je snel schakelen, efficiënter werken en de klant beter van dienst zijn (o.a. door een completer pakket van diensten te kunnen aanbieden).

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Klimaatverandering en daar niet snel genoeg op inspelen. Ik ben geboren en getogen in Flevoland. De opwarming van de aarde en de stijging van het zeeniveau, in combinatie met het niet kunnen tegenhouden van het extra water, kan tot desastreuze gevolgen leiden.

Nevenfunctie: Ik heb net twee bestuursjaren bij de Jonge Balie Midden-Nederland afgerond. Dat is een vereniging voor jonge advocaten. Sinds 10 januari 2019 zit ik in het bestuur van Jong Onroerend Goed Utrecht (JOU). Een ontzettend leuke en enthousiaste vereniging met circa 70 jonge vastgoedprofessionals. Ik vind het leuk om naast mijn werk ook mensen te leren kennen die met andere facetten van het vastgoed te maken hebben. Ik denk ook dat ik daardoor een completere advocaat ben. Je weet waar je cliënt in de praktijk mee te maken heeft en kunt inspringen op de ontwikkelingen in de markt.

Mijn grootste succes: Dat is niet één gebeurtenis, maar een opeenstapeling van vele gebeurtenissen. Het succesvol afronden van diverse studies, de overstap naar Tomlow Advocaten, bestuursjaren bij de Jonge Balie en JOU, gewonnen zaken, etc.

Ik heb het meest geleerd van: de praktijk. Na vele jaren van studie is mij gebleken dat dat een goede basis biedt, maar dat je vervolgens toch het meest en het snelst leert in de praktijk. Bij mijn huidige kantoor werken we met 11 advocaten binnen het vastgoedrecht. Van zoveel kennis onder één dak leer je heel snel.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Mijn kantoorgenoten. Praktische vastgoedvragen kan ik daarnaast ook kwijt binnen JOU.

Over 5 jaar ben ik: gegroeid in zowel het vastgoedrecht, als in mijn carrière en op persoonlijk vlak op alle mogelijke manieren.

Sociale media: zakelijk: LinkedIn. Ik ben ervan overtuigd dat je in de beginjaren van je carrière veel moet zaaien. Pas dan kun je over een aantal jaar oogsten. Je leert het meest van de mensen om je heen.

Laatst bezochte evenement: De nieuwjaarsborrel en bestuurswissel van JOU.

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Dat in Leidsche Rijn een gebouw wordt gebouwd dat hoger wordt dan de Dom. De gemeente noemt het een ‘verticaal dorp van 140 meter hoog’. Dit is het eerste gebouw in Utrecht dat hoger is dan de Dom. Ik vind dat jammer, vooral omdat ik vrees voor wat dit voor de toekomst betekent.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: volleybal, borrelen, vrienden en familie.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: het Vastgoedjournaal waarvoor ik regelmatig een blog schrijf en de nieuwsbrief van Vastgoedmarkt.

Transportmiddel: fiets of auto

Vrijmibo: Met kantoor zijn we elke vrijdag in café Primus te vinden. Regelmatig spreek ik daarna met vriendinnen af in de stad.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.