Topdrukte op woningbeleggingsmarkt

Topdrukte op woningbeleggingsmarkt

Op de woningbeleggingsmarkt verwisselden donderdag maar liefst vier grote woningportefeuilles van eigenaar. Grootste deal was de verkoop van twee woningportefeuilles door Achmea Real Estate & Finances voor 115 miljoen euro aan een buitenlands institutioneel fonds gemanaged door Rubens Capital Partners.

Het betreft een portefeuille van BPL Pensioen en een portefeuille van Pensioenfonds van de Metalektro (PME). De portefeuilles bestaan uit respectievelijk 345 en 376 woningen. De koper zal de woningen in verschillende fondsen onderbrengen.

De portefeuille van BPL Pensioen bestaat uit zes wooncomplexen met in totaal 345 een- en meergezinswoningen. De complexen liggen in Aalten, Haren, Leek, Losser, Renkum en Zuidhorn en de bouwjaren liggen tussen 1969 en 1983. De koopsom bedraagt 55 miljoen euro.

De portefeuille van PME bestaat uit zeven wooncomplexen met in totaal 376 een- en meergezinswoningen en diverse parkeerplaatsen en garages in Doetinchem, Kampen, Hoorn, Sommelsdijk, Venlo en Zevenaar. De bouwjaren van deze woningen variëren van 1969 tot 1990. De koopsom betreft 60 miljoen euro.

Kees van Harten, directeur Capital Value: 'We zien een enorme belangstelling van internationale beleggers in Nederlandse woningen. Uit ons recente onderzoek onder buitenlandse beleggers blijkt dat hiervoor de komende drie jaar 12 miljard euro beschikbaar is. Buitenlandse beleggers kunnen daarmee de Nederlandse woningmarkt een enorme impuls geven. Door ouder bezit van Nederlandse beleggers aan te kopen, kunnen Nederlandse beleggers op hun beurt weer investeren in het verjongen en verduurzamen van de portefeuille.'

Capital Value begeleidde Syntrus Achmea bij de transacties. Rubens Capital Partners was namens koper betrokken bij de transactie. Rubens Capital Partners (RCP) is een in Amsterdam gevestigde asset- en investment manager met 3 miljard euro aan assets under management.De juridische begeleiding werd verzorgd door Core Notariaat en Loyens & Loeff.

Anders grote deals

Verder was Rubens Capital ook betrokken bij de aankoop van 535 woningen van CBRE Global Investors. Terwijl ABC Capital bekend maakte namens de Rozendaalse Vastgoed Groep (RVG) een vastgoedportefeuille van ruim 500 woningen voor 85 miljoen euro verkocht te hebben aan Woonfonds Nederland 5B via twee leveringen, zoals blijkt uit het Kadaster.

Erik Wiegerinck

Erik Wiegerinck

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.