OM eist 21 maanden cel tegen Rudy Stroink

OM eist 21 maanden cel tegen Rudy Stroink
Vrouwe Justitia

Tegen de 62-jarige vastgoedondernemer Rudy Stroink heeft het Openbaar Ministerie maandag 21 maanden cel geëist.

Hij zou een bestuurder van Google hebben omgekocht. Ook wordt hij verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie.

Dat bleek maandag uit de derde zittingsdag in deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle. De officier van justitie noemde Stroink 'het geweten van de vastgoedsector'. Stroink had een motief om Google-bestuurder Simon Tusha om te kopen, meent het OM. Zijn vastgoedbedrijf TCN verkeerde in 2008 door de kredietcrisis in zwaar weer. Het bedrijf moest dat jaar voor 140 miljoen euro aan vastgoed verkopen. Cruciaal was de rol van Google bij de huur van een datacentrum in de Eemshaven. Met de omkoping werd de verlenging van dat contract zekergesteld.

Tegen de vrouw van Stroink, de 51-jarige Saskia van Bohemen, is 15 maanden cel geëist. Zij was feitelijk leidinggevende bij het bedrijf. Ook twee dochterbedrijven van TCN speelden een rol bij de omkoping, meent de officier. Zij moeten wat het OM betreft 1 miljoen en 650.000 euro boete betalen.

Stroink sprak in 2008 met onderhandelaar Simon Tusha van Google over de koop van de datacentra in Groningen en de Eemshaven door het Amerikaanse internetbedrijf. Als het Tusha lukte om Google de datacentra voor 135 miljoen euro te laten kopen, mocht de bestuurder 10 miljoen euro in eigen zak steken, aldus het OM. De koop ging niet door, maar Google verlengde wel de huur. Tusha en andere deelnemers van de criminele organisatie ontvingen 1,7 miljoen euro.

'De medewerker die mogelijk gevoelig kon zijn voor betaling van smeergelden werd benaderd', stelt het OM op zijn website. 'De afspraken met hem werden in versluierd taalgebruik via het privé e-mail account bevestigd. De omkoping bestond eerst uit het beloven en daarna uit het betalen van smeergeld in ruil voor het ‘gedaan krijgen van zaken’ zoals verlenging van het huurcontract van het datacenter en uitstellen van de verhuisdatum.

Beide verdachten ontkennen de omkoping. 'We zijn plat gezegd genaaid', zei Van B. over de rol van Tusha. Donderdag 27 september komen de raadslieden aan het woord. Daarna bepaalt de rechtbank wanneer het vonnis wordt bepaald.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.

Foto: Ton Borsboom/ANP

Ballast Nedam krijgt miljoenen minder voor Galaxy Tower, voltooiing stap dichterbij

Ontwikkelaar De Lelie Vastgoed hoeft vele miljoenen euro's minder te betalen aan aannemer Ballast Nedam om het retentierecht op Galaxy Tower op te heffen.

Beeld: Phanphen Kaewwannarat/Shutterstock

Paarlberg claimt blut te zijn: celstraf op de loer

Op de veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg staat mogelijk weer een celstraf te wachten. Hij heeft nog een bedrag openstaan van meer dan 15 miljoen euro van de ontnemingsregeling die begin 2018 werd opgelegd door Rechtbank Amsterdam.  

Welke verzekeringen heb ik nodig als zakelijke vastgoedbelegger? 

Welke verzekeringen heb ik nodig als zakelijke vastgoedbelegger?

Zakelijke vastgoedbeleggers zijn steeds vaker op de markt te vinden. Niet zo gek, vindt Allianz Direct, want investeren in vastgoed kan vanuit meerdere kanten rendement opleveren. Denk aan de mogelijke waardestijging van je pand, maar ook aan het verhuren ervan voor een stabiel inkomen. Belangrijk is wel dat je als vastgoedbelegger goed verzekerd bent. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld van grote waarde zijn om je tegen onverwachte risico's te beschermen.

Vastgoedeigenaren en zorgcliënten 't Ruige Veld Rolde in de kou gezet

Vastgoedeigenaren en zorgcliënten 't Ruige Veld Rolde in de kou gezet

De eigenaren van zorglandgoed 't Ruige Veld in Rolde treffen de gemeente Aa en Hunze bij de Raad van State over het gewijzigd bestemmingsplan voor het zorglandgoed. Op het terrein aan de Asserstraat dreigt sluiting van de nachtopvang van de tachtig woonzorgplekken. Volgens de advocaat van de eigenaren, Ingeborg Wind verliest het vastgoed hiermee zijn waarde, schrijft RTV Drenthe.