Dat schrijft vastgoedadviseur Savills in het onderzoeksrapport Dutch Market in Minutes – Indian summer by expected rental growth. De huidige en verwachte huurgroei wordt veroorzaakt door de toenemende krapte op de kantorenmarkt. Ook de residentiële en industriële markt krijgen te maken krijgen met een stijgende huur. Alleen in de retailmarkt zal huurgroei waarschijnlijk beperkt optreden, aangezien er over het algemeen nog voldoende aanbod beschikbaar is, aldus Clive Pritchard, head of Country bij Savills in Nederland.
‘In de afgelopen jaren is de huurgroei in de kantorenmarkt met 4,6 procent per jaar in de Randstad en 5,5 procent in Amsterdam al substantieel geweest. Onze verwachting voor de komende twee jaar is dat huren verder zullen stijgen. Deze forse huurgroei wordt ingegeven door de gezonde economische situatie in combinatie met een beperkt actueel aanbod en zeer beperkte nieuwbouw. Dit geldt met name in de grote steden.’
Sinds 2015 zijn kantoorhuren met name in Amsterdam gestegen, te weten met 29,7 procent. In de overige G4-steden ligt de huurgroei op 13,5 procent, waarbij Rotterdam met 12 procent een laagvlieger is. In 2018 is tot op heden in totaal binnen de vastgoedsector ongeveer 4,9 miljoen vierkante meter opgenomen. Dit is een daling van 7,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. De daling wordt veroorzaakt door het gebrek aan geschikt aanbod, met minder verhuizingen van gebruikers tot gevolg.
In 2018 is, tot nu toe, voor het eerst meer geïnvesteerd is in residentieel vastgoed dan in kantoren. Momenteel is 3,5 miljard euro belegd in kantoren en 4 miljard in residentieel vastgoed. Daarnaast valt het aandeel investeringen door buitenlandse partijen met 49 procent in 2018 lager uit dan de bijna 66 procent in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Deze cijfers zijn deels het gevolg van de woningportefeuilledeal van Vesteda van 1,5 miljard euro.