Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het grootste bouwbedrijf van Nederland. De hogere winst is een opsteker voor de bouwer. De afgelopen twaalf maanden moest BAM twee winstwaarschuwingen geven vanwege grote vertraging en kostenoverschrijding bij de aanleg van een zeesluis in IJmuiden. De 30 miljoen euro aan extra kosten zijn de eerste zes maanden echter grotendeels gecompenseerd door betere resultaten in het buitenland.
Het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen kwam uit op 57,8 miljoen euro tegen 41,1 miljoen euro over dezelfde periode in 2017. De gecorrigeerde marge vóór belastingen bedroeg 1,8 procent versus 1,3 procent een jaar eerder. Ook de opbrengsten stegen van 3,112 miljard euro naar 3,237 miljard euro. De orderportefeuille is de afgelopen twaalf maanden flink gegroeid van 10,4 naar 11,8 miljard euro.
BAM-ceo Rob van Wingerden laat weten dat BAM nog strenger zal selecteren op aanbestedingen bij grote projecten, om fiasco’s als IJmuiden voortaan te voorkomen. Afgelopen periode besloot BAM op ongeveer 1 miljard euro aan aanbestedingen niet in te schrijven. Verder zijn BAM en andere bouwers met overheden in gesprek om de risico's bij grotere projecten beter te delen. Hij noemt de omstandigheden in de meeste markten waarin BAM actief is gunstig. ‘Hoewel er uitdagingen blijven zoals druk vanuit de supply chain’, aldus Van Wingerden.
Onder meer het verkrijgen van bouwmaterialen en het vinden van personeel worden steeds moeilijker, wat volgens de topman de kosten opdrijft. Als groot bedrijf heeft BAM daar relatief veel last van omdat de prijsafspraken voor projecten gemaakt worden voordat contracten met onderaannemers en leveranciers worden getekend. In die tussentijd zijn de prijzen vaak alweer gestegen, aldus de ceo in een toelichting. Door de lage marges en het IJmuiden-project ging BAM de afgelopen maanden enkele keren onderuit op de beurs.
BAM houdt dan ook vast aan zijn winstverwachtingen voor 2018. De topman bevestigde het vooruitzicht voor heel 2018 van een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van rond de 2 procent (van de omzet, red.). In het halfjaarbericht rapporteert BAM verder geen cijfers van zijn onderdelen zoals Bouw en Vastgoed. Beleggers wisten de cijfers te waarderen; het aandeel BAM was met bijna 7 procent de hoogste stijger op de Amsterdamse beurs.