'Ruim helft financiers frustreert energiebesparing'

'Ruim helft financiers frustreert energiebesparing'
hypotheken

Huizenkopers krijgen bij een kwart van de geldverstrekkers 'nee' te horen als ze de wettelijk toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Nog eens 30 procent rekent een renteopslag.

Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Eigen Huis onderzocht deze mogelijkheid bij 31 geldverstrekkers. Maar liefst acht daarvan doen niet aan mee aan de duurzame lening: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank.

Een kleine 30 procent wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag. Deze negen financiers berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. Die opslag kan oplopen tot meer dan een half procentpunt. Vereniging Eigen Huis roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarvoor drempels op te werpen.

Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij. De vereniging heeft de resultaten in een brief aan minister Ollongren bekendgemaakt. Veertien geldverstrekkers laten zien hoe het wel moet: daar kan je wel extra lenen om je nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat je daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt.

Iemand die een woning koopt met een waarde van 300.000 euro kan maximaal 318.000 euro lenen, mits het extra geld wordt besteedt aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij SNS betalen klanten hiervoor de hoogste renteopslag. Deze bank berekent over de gehele hypotheek maar liefst 0,55 procentpunt bovenop de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten 1.750 euro (bruto) stijgen.

Een huis met een energielabel F komt na dak-, gevel, en vloerisolatie en met HR++ glas in aanmerking voor energielabel B. Deze investering kost ruim 17.000 euro voor een gemiddelde tussenwoning. De eigenaar die deze verbeteringen uitvoert zal zijn jaarlijkse energierekening met ruim 1.300 euro zien dalen. Maar bij SNS gaat de netto hypotheeklast door de renteopslag ruim 1.000 euro omhoog. Dat betekent een terugverdientijd van meer dan 50 jaar.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Nu ook gemeenten op ramkoers richting woontop: zonder extra geld geen woningen

Nu ook gemeenten op ramkoers richting woontop: zonder extra geld geen woningen

Gemeenten willen meer financiële steun van het Rijk om de bouwambitie van 100.000 woningen per jaar te realiseren. Zonder die extra middelen, komen die woningen niet van de grond, waarschuwen zij.

Het hoofdkantoor van Handelsbanken in Stockholm

Handelsbanken treedt toe tot Stivad

De onder andere in vastgoedfinancieringen gespecialiseerde Zweedse bank Handelsbanken heeft zich aangesloten bij Stivad. Het aantal aangesloten banken komt daarmee op vier. Eerder sloten de Nederlandse branchegenoten ABN Amro, ING en Rabobank zich al bij Stivad aan. 

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Foto: Rudmer Zwerver/Shutterstock

CBS: Aantal koopwoningen stijgt fors door verschuivingen binnen huursector

Het aantal koopwoningen in Nederland is in 2023 aanzienlijk toegenomen. Per saldo kwamen er 52.000 koopwoningen bij, vooral door een opvallende overgang van woningen uit de private huursector naar de koopsector.