BpfBouw vergroot belang in duurzaam vastgoed

BpfBouw vergroot belang in duurzaam vastgoed

BpfBouw heeft eind 2017 zo'n 17 procent van het totale vermogen van 57,3 miljard duurzaam belegd. De pensioenbelegger wil meer zorgvastgoed, extra huurwoningen in het middensegment en een fors lagere CO2-uitstoot van de bedrijven in de aandelenportefeuille.

Dat blijkt uit het op 13 juni verschenen duurzaamheidsverslag van BpfBouw. In 2016 maakte bpfBouw de keuze om zich binnen verantwoord beleggen te focussen op een duurzame leefomgeving, de energietransitie en zorgvastgoed. In 2017 namen de beleggingen in zorgvastgoed toe met ruim 80 miljoen naar 129 miljoen euro en groeide het duurzame deel van de vastgoedportefeuille met 400 miljoen naar 6,6 miljard euro.

In 2020 wil de pensioenbelegger 500 miljoen euro aan zorgvastgoed en 7,5 miljard euro aan duurzaam vastgoed in de portefeuille. In 2020 moet de uitstoot van de hoeveelheid CO2 door de bedrijven in de aandelenportefeuille 25 procent lager liggen dan in 2014. Eind 2017 was echter al een reductie gerealiseerd van 26 procent. Ook zal in 2020 het energieverbruik van de Nederlandse vastgoedportefeuille 8 procent lager moeten liggen dan in 2016.

De daken van de vastgoedbeleggingen zullen minimaal 3.000 kilowattpiek aan zonne-energie moeten opwekken (zo’n 12.000 panelen). Het aantal Nederlandse huurwoningen in het middensegment, dat in 2017 groeide met 925, zal in 2020 1.500 meer moeten zijn dan in 2016. Al aan het eind van 2018 moeten alle Nederlandse vastgoedbeleggingen in de Bpf-portefeuille beschikken over een energielabel A, B of C. Van de overheid moeten kantoren vanaf 2023 minimaal een C-label hebben.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in gesprek met Bas van Veggel, topman van Timeless Investments en medeoprichter van ontwikkelaar COD tijdens Het Nationaal Vastgoeddiner 2024. Foto's: Eyesmile Photography

De Woontop wordt de volgende voorstelling in het praatcircus

Woonminister Mona Keijzer wil volgende week tijdens de Woontop harde afspraken maken met marktpartijen over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Als ze de markt een beetje begrijpt, dan weet ze dat het zo niet werkt, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

Fotograaf: Anneriet van der Spek

Hoe Barentsz de standaard zet voor compromisloze duurzaamheid in vastgoed

De bouwsector staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, van het verminderen van CO₂-uitstoot tot het bouwen met biobased materialen. Bij Barentsz Ontdekkingshuizen zit duurzaam wonen en bouwen in het dna. Zowel in het ontwerp als in de productie- en bouwfase streeft het innovatieve bouwbedrijf naar 'compromisloze duurzaamheid'. 'We moeten niet als boekhouders alleen maar gericht zijn op de getallen. Uiteindelijk wil je huizen maken die prettig zijn om in te leven.'

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Flexibele indeling van ruimte voor alsmaar evoluerende behoeftes

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

'Als je hier binnenkomt, dan ruik je het bos.' In de Kauwgomballenfabriek - een voormalig industrieel complex in Amsterdam - realiseert architect Roel Rutgers een superduurzaam kantoor. Alles is van hout of van biobased materiaal. Dus een betere plek voor de eerste grote toepassing van de biobased enduura® van Keller Keukens viel niet te bedenken.