nieuws

Helft kantoren heeft energielabel D of lager

Vastgoedbeheer

NVM Business vreest dat het in 2023 verplichte energielabel-C voor kantoren tot grote problemen kan leiden op een deel van de Nederlandse kantorenmarkt. NVM Business-makelaars zoeken naar praktische oplossingen voor de toekomstige problematiek.

Helft kantoren heeft energielabel D of lager
Utrecht-Daalsesingel-kantoor-ABN-Amro

In 2023 wordt het energielabel-C verplicht voor alle kantoren. Naar schatting de helft van de kantorenvoorraad voldoet hier niet aan. Dit betekent in de praktijk dat er voor 2023 fors in deze kantoren zal moeten worden geïnvesteerd om aan de eisen te voldoen. Op de A1-kantorenlocaties, zoals de Amsterdamse Zuidas, zullen deze investeringen eenvoudig  kunnen worden terugverdiend door een verhoging van de huurprijs.

Voor de kantoren op minder aantrekkelijke locaties zullen de noodzakelijke investeringen wel tot grote problemen kunnen leiden. Op die locaties is vaak meer leegstand en is het moeilijker de huurprijzen te laten stijgen. Ook bij kantoren die gedeeltelijk verhuurd zijn, kan dit voor de eigenaar problemen opleveren. Er moet namelijk in een heel kantoor geïnvesteerd worden, terwijl slechts uit het verhuurde deel de inkomsten komen. Daarnaast zijn er problemen te verwachten bij kantoren die langer dan zes jaar verhuurd zijn. Bij deze kantoren zal tijdens het gebruik een ingrijpende renovatie moeten plaatsvinden.

NVM heeft daarom de Marktgroep Kantoren C-label opgericht. Deskundige makelaars uit de kantorenmarkt gaan hierin met dit probleem aan de slag. ‘Daarbij streven wij naar concrete  oplossingen, waarmee NVM Businessmakelaar haar klanten goed kan adviseren hoe met deze opgave om te gaan. Deze oplossingen moeten leiden tot nieuwe marktkansen voor alle stakeholders binnen het commercieel vastgoed. De output wordt ook gebruikt om de overheden te informeren over de kansen en bedreigingen van deze nieuwe wetgeving’, aldus NVM Business.

Reageer op dit artikel