nieuws

Professor Latten: Woningbouw voor huur mag niet verslappen

Vastgoedbeheer

Naar verwachting zal één op de vier Nederlanders alleenstaand zijn in 2047 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Professor Latten: Woningbouw voor huur mag niet verslappen
Meer alleenstaanden CBS

Daarnaast is er een hoger migratiesaldo. ‘Het aantal woningen dat gevraagd wordt, zal harder stijgen dan men tot nu heeft gedacht’, zegt  emeritus professor Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam.

‘De groei van de bevolking ontwikkelt zich sneller dan het CBS twee jaar geleden dacht,’ legt Latten uit. ‘We bereiken eerder de 18 miljoenste inwoner. Er zijn hogere migratiecijfers, en er komen veel meer alleenstaanden. Dat betekent veel voor de woningvraag.’ De leeftijd van de mensen die kopen stijgt, daarom stijgt ook de vraag  naar studenten- en jongerenhuisvesting. ‘Jongeren hebben twee keuzes als ze niet in de sociale huur vallen, of de vrije markt op of terug naar huis bij moeders.’ aldus Latten.

CBS cijfers

Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders. En de komende drie decennia zet die trend zich voort: de bevolkingsprognose van het CBS voorziet dat er in 2047 3,6 miljoen alleenstaanden zullen zijn op een meerderjarige bevolking van bijna 15 miljoen. Bijna 1 op de 4 volwassen inwoners zal dan dus alleenstaand zijn.

Daarnaast is de verwachting dat over dertig jaar (net als nu) ruim 4 procent van alle meerderjarige Nederlanders een alleenstaande ouder met één of meer kinderen zal zijn. In 1947 was het nog 1 procent.

Reageer op dit artikel