Privacy graag; ook in slimme gebouwen

Privacy graag; ook in slimme gebouwen
Smart city and wireless communication network

Je loopt naar je werkplek en je stoel past zich automatisch aan jouw zithoogte aan, de airconditioning gaat aan en je favoriete cappuccino staat al klaar in de lounge. Heerlijk zo'n persoonlijke aanpak, of juist doodeng? Slimme gebouwen leiden tot vragen over privacy; hoe ga je daarmee om? Een artikel van Cushman & Wakefield.

We willen gemak en hebben daar best wat voor over. Simpel kunnen inloggen met ons Facebook-account is zo’n voorbeeld, zonder veel aarzeling bezoeken we daarmee allerlei platformen zonder zorgen over onze privacy.

Ook op ons werk willen we een gezonde omgeving, gemak en services op maat. Zaken die met slimme technologieën mogelijk zijn en ook steeds vaker worden toegepast. Maar het geeft ook nogal eens een ongemakkelijk gevoel, want gaat het niet ten koste van onze privacy?

Aanzienlijke verbeteringen

Goed inzetten van het Internet of Things op kantoor zorgt voor aanzienlijke verbeteringen van de gezondheid, productiviteit en het comfort van medewerkers. Daarbij is het dé manier om beter gebruik van de ruimtes en bijvoorbeeld veiligheid op kantoren te verbeteren. Denk aan het type stoel waar uw medewerkers de voorkeur aan geven en de wenselijkheid van bijvoorbeeld zit/sta-bureau’s.

Maar ook het optimaliseren van de verkeersstromen in algemene ruimten en de mogelijkheid om de bezettingsgraad van een ruimte te baseren op echte gebruiksstatistieken. Daarmee kunnen betere besluiten worden genomen om ruimten toe te voegen of juist te verminderen of te herontwerpen. Maar ook de veiligheid - van medewerkers zelf en in en om de gebouwen - kan met de komst van kunstmatige intelligentie beter gemonitord worden.

Waardevolle statistieken

Het IoT kan dan wel leiden tot een verlaagd energieverbruik en waardevolle statistieken op basis van gegevens, maar het heeft onmiskenbaar invloed op het werkende leven van iedereen. Vind u het fijn te weten dat elke stap die u zet wordt vastgelegd door sensoren en trackingapparaten? Dat het zorgen baart met betrekking tot de privacy is dan zo gek nog niet. Niet voor niets hebben we sinds vorig jaar de GDPR, en moeten bedrijven zich aan diverse regels houden in de omgang met en beveiliging van gegevens van werknemers en klanten.

In 2020 zullen zelfs 50 miljard slimme apparaten met elkaar verbonden zijn, en dat worden er alleen maar meer. Met zelfs sensoren in helmen die hersengolfgegevens meten en het analyseren van e-mails en chats om de betrokkenheid van medewerkers in te zien. En wat te denken van biometrische scanners die gezichten, irissen en vingerafdrukken herkennen?

Hoe uniek ook, deze gegevens zijn niet veiliger dan andere gegevens. Wat als die gehackt worden? Je vinger, iris of gezicht is niet net zo makkelijk vervangbaar als een nieuw paspoort of ID. Dat slimme gebouwen leiden tot zorgen en vragen over privacy is terecht.

Vertrouwen

Bedrijven moeten bij het toepassen van technologie niet alleen aan het eigen belang denken en inzien wat de sociale gevolgen van technologie op de werkplek zijn. Aan hen de taak hun medewerkers gerust te stellen. En eerlijk - medewerkers moeten precies weten wat er gemeten wordt en hoe de gegevens gebruikt worden. En dat al voordat er iets wordt geïmplementeerd.

Sensoren worden niet gebruikt om hen te meten of, erger nog, ze in de gaten te houden. Het is om de omgeving te verbeteren, in het voordeel van de medewerkers. Garandeer anonimiteit. Verzamel persoonlijk identificeerbare informatie alleen als metagegevens en voeg ze samen om trends te herkennen in plaats van individuele productiviteit te beoordelen. Zorg voor verantwoord gebruik. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor het beschermen van je medewerkers, zorg dat technieken ethisch verantwoord en wettelijk toegestaan zijn.

Geïntegreerd in vastgoed

Het Internet of Things is niet meer weg te denken en zal alleen maar meer geïntegreerd worden in vastgoed. Informeer en betrek je medewerkers erbij. Goede communicatie en verandermanagement zijn cruciaal voor succes.

En dit succes bereik je eerder als medewerkers begrijpen waarom slimme technologie ook hen vooruit helpt. Houd ze op de hoogte, en schenk ook aandacht aan zorgen over privacy en veiligheid. Werk aan wederzijds vertrouwen, vraag om feedback en doe hier ook iets mee. Alleen dan kun je slimme technologie succesvol inzetten met voordelen voor iedereen.

Dit artikel is aangeleverd door Cushman & Wakefield. Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl