nieuws

Kamervragen over heffing projectontwikkelaars

Projectontwikkeling

De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat vragen stellen aan minister Kajsa Ollongren over de bijdrage die de gemeente Eindhoven van projectontwikkelaars gaat vragen.

Kamervragen over heffing projectontwikkelaars

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De liberalen willen weten of deze toeslag op nieuwbouw niet strijdig is met de woondeal die Eindhoven en de minister hebben gesloten. Tot 2024 moeten er in Eindhoven 15.000 woningen bijkomen, een groot deel in het middensegment.

De voorgestelde heffing bedraagt 42 euro per m2 bruto vloeroppervlakte woningen, winkels of kantoren en 11 euro per m2 bedrijfsterrein. Het idee is dat stadsprojecten als hoogwaardig openbaar vervoer, snelfietspaden en parken er voor zorgen dat vastgoed meer waard wordt.

Volgens de VVD is de extra belasting niet afgesproken bij de coalitievorming en kunnen ontwikkelaars erdoor worden afgeschrikt. En als die belasting er komt, zouden corporaties moeten meebetalen.  Ook andere partijen zijn bang dat er juist minder middeldure huur- en goedkope koopwoningen gebouwd worden. Wethouder Yasin Torunoglu zei eerder dat hij dat scherp in de gaten wil houden na invoering van de bouwbijdrage.

Reageer op dit artikel