nieuws

Raad van State wijst ontwikkeling Hembrug naar prullenbak

Projectontwikkeling

Raad van State wijst ontwikkeling Hembrug naar prullenbak
Hembrugterrein Zaandam

De Raad van State verbiedt de bouw van 1000 woningen op het Hembrug-terrein in Zaandam. Het voormalig defensieterrein mag niet op de voorgestelde manier ontwikkeld worden.

De geluidsbelasting voor de te bouwen woningen is veel hoger dan toegestaan, zo heeft de Raad van State dinsdag bekendgemaakt. Het hele bestemmingsplan voor het gebied kan daarmee de prullenbak in.De uitspraak is een enorme streep door de plannen van de gemeente Zaanstad en ontwikkelaar ABC Vastgoed. De gemeente wil op het terrein van de voormalige munitiefabriek Eurometaal een gemengd woon-werkgebied met minimaal duizend woningen maken. ABC Vastgoed won vorig jaar de tender met de beste plannen en nam het terrein vorig jaar voor 41 miljoen euro over van het Rijksvastgoedbedrijf. Later stapte het Belgische vastgoedbedrijf Life in. Bouwinvest nam al 350 woningen voor haar rekening,  die deal werd beklonken op de Provada vorig jaar.

Overwinning Amsterdam

Voor het Havenbedrijf Amsterdam en enkele andere bedrijven is de uitspraak een overwinning. Zij stelden eerder dit jaar dat de gemeente erg creatief heeft gerekend om het lawaai binnen de normen te houden. Zij vreesden door de woningbouw in hun bedrijfsvoering beperkt te worden. Het industrieterrein Westpoort van Amsterdam ligt tegenover het Hembrugterrein. In Zaandam ligt de voormalige munitiefabriek ingeklemd tussen twee industriegebieden.

Het terrein van ruim 42 hectare werd van 1897 tot na de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor het fabriceren van wapens en munitie en heeft een ondergrondse schietbaan en een oude commandobunker. De verkoop van het Hembrugterrein paste in de strategie van het Rijk om overtollige bezittingen zoals kazernes en gevangenissen af te stoten en helpt bovendien het woningtekort te verminderen. In de metropoolregio Amsterdam gingen eerder al de Bijlmerbajes en het bouwterrein Oostenbrug in de verkoop.

Reactie ABC Vastgoed in FD

Directeur Marcel Loosen van ABC Vastgoed zegt in het Financieele Dagblad dat er met dit scenario geen rekening was gehouden. Niet door hem, door de gemeente of door het Rijksvastgoedbedrijf. ‘We vallen nu terug naar het oude bestemmingsplan, terwijl we met het nieuwe bestemmingsplan hadden gehoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van het woningtekort.’

Loosen kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor de tijdsplanning of het aantal woningen. ‘We moeten de uitspraak bestuderen. We hebben een langetermijnvisie. Dit is een tegenvaller op de korte termijn, maar er zal op het terrein toch wat moois moeten ontstaan.’

Bij de aankoop van het terrein zijn er volgens Loosen geen clausules ingebouwd voor als het bestemmingsplan af zou ketsen. Een claim overweegt hij niet. ‘Dat is niet onze grondhouding. Niemand had dit voorzien. Het hoort bij het ondernemersrisico.’

De gronden waarop de RvS het bestemmingsplan uiteindelijk nietig heeft verklaard, noemt Loosen technisch. Als hij dat risico hoger had ingeschat, dan had dat volgens hem wel van invloed kunnen zijn op de berekening van de aankoopprijs van 41 miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel