nieuws

ABC Planontwikkeling wint tender Hembrugterrein

Projectontwikkeling

ABC Planontwikkeling wint tender Hembrugterrein
Hembrugterrein Zaandam

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling. De projectontwikkelaar heeft het hoogste bod uitgebracht.

ABC Planontwikkeling is onderdeel van ABC Vastgoed Groep, opgericht in 1949. Sinds de naoorlogse wederopbouw is ABC betrokken in vele complexe en gevoelige (gebieds)ontwikkelingen. Op het terrein komen ongeveer 1.000 woningen, zowel huur als koop. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren, die goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar de gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek.

De ontwikkeling van het Hembrugterrein laat zien hoe vastgoed van het rijk een andere maatschappelijke functie kan krijgen: vaak woningbouw en bedrijvigheid. Het Rijk werkt daarbij samen met provincies en gemeenten. Enkele voorbeelden: op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam komt een heel nieuwe, duurzame stadswijk met 1.350 woningen en ruimte voor bedrijven.

In Almere is in het gebied Oosterwold (nu nog rijksgrond) ruimte voor 15.000 nieuwe huizen. Op het terrein van de huidige marinierskazerne in Doorn kunnen 400 à 500 woningen komen als de mariniers er in 2022 vertrekken. Verder staan op zo’n 125 plaatsen in Nederland windmolens op rijksgrond; andere partijen wekken daar 850 megawatt groene energie per jaar op.

Het hele Hembrugterrein is 42,5 hectare groot. ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer zeventig gebouwen die daarop staan. Vooral op de westflank van het terrein komt een nieuwbouwprogramma voor zo’n 1.000 woningen. Daarvan is 20 procent sociale huur, verder zijn er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen.

De ontwikkelaar heeft hoge ambities voor het behoud en versterken van het unieke karakter van Hembrug, voor zeer duurzame energievoorziening en waterhuishouding en voor hergebruik van materialen en afval. De nieuwbouwwoningen krijgen geen aansluiting op aardgas. De bestaande gebouwen op het centrale deel van het terrein zijn geschikt of nog te ontwikkelen voor wonen of werken. Voor bedrijven, winkels en kantoren is 25.000 m2 voorzien.

Reageer op dit artikel