nieuws

Nieuwbouw Holland Park verduurzaamt met warmtenet

Projectontwikkeling

Nieuwbouw Holland Park verduurzaamt met warmtenet
Holland Park, Diemen

Bij nieuwbouwprojecten wordt steeds vaker gekeken naar duurzame onderdelen, zoals gerecycled beton en zonnepanelen. In Holland Park, een nieuwe wijk ten oosten van Amsterdam, levert het lokale warmtenet een bijdrage aan de duurzaamheidsprestaties.

In september 2015 ging in Holland Park in Diemen de eerste paal de grond in. Inmiddels zijn ruim zevenhonderd woningen opgeleverd. Naar verwachting is de nieuwbouwwijk in 2022 afgerond en zijn er dan ruim tweeduizend woningen gebouwd.

De woonwijk Holland Park is gelegen nabij zowel NS-station Diemen-Zuid als metrostation Verrijn Stuart. Grenzend aan Holland Park ligt OurCampus Amsterdam Diemen. Dit complex zal na voltooiing bestaan uit circa 1.700 studentenwoningen, die voor een deel zijn gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen.

De campus en Holland Park zijn twee met elkaar verbonden buurten en delen voorzieningen zoals winkels, restaurants en sportgelegenheden. De bebouwing in Holland Park bestaat voor het grootste deel uit appartementengebouwen en woontorens tot vijftien woonlagen. Circa zeventig procent van de woningen is koop en ongeveer dertig procent is huur.

Duurzaam bouwen zonder gas

Projectontwikkelaars Bouwaccent en Snippe Projecten werken samen aan de realisatie van Holland Park. Directeur André Snippe van Snippe Projecten, ziet stadsverwarming als een logische keuze bij aardgasvrij bouwen. ‘In de nabije toekomst zullen we geen gas meer tot onze beschikking hebben. En we willen graag duurzaam bouwen. Nuon was al aanwezig in dit gebied, dus de keuze voor stadswarmte lag eigenlijk wel voor de hand. Het kwam ons goed uit.’

Naar alternatieven zoals warmte-koudeopslag (WKO) is wel gekeken. Het makkelijk kunnen aansluiten op stadswarmte bleek doorslaggevend te zijn. OurCampus Amsterdam had al stadsverwarming.

Zorgvuldig plannen

Het aanleggen van stadswarmte in nieuwbouwwijken is doorgaans een stuk simpeler dan in bestaande buurten, waar de transitie naar aardgasvrije warmte veel bouwwerkzaamheden in en rond de huizen vereist. Nieuwbouwprojecten kunnen dan ook relatief eenvoudig een steentje bijdragen aan een vrijwel klimaatneutraal Nederland, de doelstelling die de Nederlandse regering voor 2050 heeft bepaald.

Ontwikkelaar Aldo Miltenburg van Snippe wijst erop dat zorgvuldig plannen wel van belang is. ‘Er komt extra voorbereiding bij kijken, omdat je tijdig de aanleg van stadswarmte en de bouw van woningen op elkaar moet afstemmen. Een nadeel is dat je bij aangelegde warmtenetleidingen te maken hebt met beperkingen voor de bouwwerkzaamheden. De leidingen zijn namelijk gevoelig voor extreme trillingen en verplaatsingen.’

Modelwoning

Duurzaamheid maakt nadrukkelijk deel uit van het plan Holland Park. Naast stadswarmte zijn de woningen in Holland Park voorzien van onder meer zonnepanelen, warmteterugwin-installaties en laagverbruikelektra-installaties.

De duurzame aspecten worden ook expliciet in de communicatie over Holland Park meegenomen. André Snippe: ‘We hebben op de verkoopafdeling in ons kantoorgebouw modelwoningen ingericht die door geïnteresseerden kunnen worden bezichtigd. In de modelwoning is ook de dubbele meterkast opgenomen, waarin het separate deel zit voor de stadswarmte. En de keuken is uitgerust met een inductiekookplaat.’ Voor consumenten die gewend zijn aan koken op gas, kan een woning met stadsverwarming even wennen zijn: daar wordt immers gekookt op elektriciteit.

Hoogbouw toch met stadsverwarming

Omdat Holland Park voor een deel uit hoogbouw bestaat, ontwikkelde Nuon een nieuw afgiftesysteem dat aangepast is voor hoogbouw en dat over een extra functionaliteit beschikt. Ieder woning-afgiftesysteem is extra uitgerust met een scheidingswisselaar en drukverhogingsunit. De scheidingswisselaar is bedoeld om de warmteaansluiting goed af te scheiden van de koelingsinstallatie. Met de drukverhoger wordt de juiste waterdruk geregeld. Business manager voor de regio Amsterdam Raymond van Bulderen van Nuon Warmte licht toe: ‘Het speciale afgiftesysteem maakt het voor de bouwer gemakkelijker en goedkoper om hoogbouwwoningen aan te sluiten op het warmtenet.’

Juist afstellen van installatie

De gebruikerservaringen met stadswarmte in Holland Park zijn tot nu toe positief. ‘Er waren wel wat kinderziektes’, vertelt Van Bulderen, ‘maar dat waren bekende zaken zoals het goed instellen van de installatie en de vloerverwarming. Dit moet allemaal zorgvuldig gebeuren, anders heb je kans dat je keuken wel warm is, maar je woonkamer niet.’ De problemen die er waren konden snel worden verholpen en Snippe is erg te spreken over de betrouwbaarheid van het warmtenet. ‘We horen eigenlijk nooit klachten over storingen. Dat vind ik al heel wat in de hele energietransitie. Ik denk dat Holland Park daarom ook als goed voorbeeld kan dienen voor collega-ontwikkelaars en gemeenten die met stadswarmte aan de slag willen.’

Profiteren van verduurzaming

Van Bulderen merkt dat er veel interesse is voor de duurzaamheidsaspecten van stadswarmte. ‘Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) komen met vragen, of organiseren bewonersbijeenkomsten waarop ze andere VvE’s uitnodigen.’ Tijdens de opstart van de ontwikkeling van Holland Park werd verwacht dat consumenten niet extra zouden willen betalen voor duurzame voorzieningen. Met een aansluiting op stadsverwarming is de warmtevoorziening vanzelf milieuvriendelijk. Hoewel de verbruikskosten voor huurders en eigenaren dit jaar iets hoger liggen dan voorheen, krijgen afnemers van stadsverwarming met een minder hoge kostenstijging te maken dan bij gasgestookte cv-ketels.

‘De verduurzaming van het warmtenet bij Diemen is een van onze speerpunten’, blikt Van Bulderen vooruit . ‘We zitten volop in een transitietraject waarbij we kijken naar de mogelijkheden van waterstof en geothermie en – voor de kortere termijn – biomassa. Op dit moment realiseert het warmtenet in Diemen al een kooldioxide-reductie van 49 procent ten opzichte van gasgestookte cv-ketels. In 2050 zal het warmtenet klimaatneutraal zijn. Een wijk die al aangesloten is op het warmtenet profiteert dus automatisch van de verduurzaming.’

Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van februari 2019.

Foto's

Reageer op dit artikel