nieuws

Nominaties Rabo Vastgoedprijs 2018 bekend

Projectontwikkeling

Waalfront in Nijmegen, Koningsoord in Berkel-Enschot, Wijnhavenkwartier in Den Haag en A’DAM Tower in Amsterdam zijn genomineerd voor de Rabo Vastgoedprijs 2018.

Nominaties Rabo Vastgoedprijs 2018 bekend
Nijmegen Waalfront aan Handelskade

De vakjury maakt op 5 november in Utrecht bekend welk project de prijs wint. De genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 28 ingeschreven projecten. Het project Waalfront in Nijmegen kent ruim 2.000 nieuwe woningen en diverse voorzieningen die verrijzen op de Handelskade, een nog deels functionerend bedrijventerrein. De Handelskade is een herkenbare stadsentree vanuit de trein, auto en vanaf het water. Wat tien jaar geleden nog gold als no-go area, is nu een levendig stedelijk en gemengd gebied. Ontwikkelaar BPD werkt in dit project nauw samen met de gemeente Nijmegen in Ontwikkelingsbedrijf Waalfront.

Het monumentale klooster Koningsoord in Berkel-Enschot is getransformeerd tot modern huurcomplex met appartementen voor starters en senioren en nieuwbouwwoningen speciaal voor senioren. Het complex vormt een nieuw dorpshart met een cultureel centrum, bibliotheek, kinderopvang, muziekschool en horecagelegenheid. Met onderling vrijwilligerswerk geven jong en oud in deze leefgemeenschap invulling aan de participatiemaatschappij. De initiator en ontwikkelaar is Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling.

Het Wijnhavenkwartier in het centrum van Den Haag bestaat uit de oude panden van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. In plaats van gesloopt zijn deze panden duurzaam getransformeerd tot huur- en koopappartementen. Twee universiteiten huren er kantoren en collegezalen en aan de kant van de Turfmarkt zijn horecagelegenheden gemaakt. Van een in zichzelf gekeerd en onaantrekkelijk ‘betonblok’ is het Wijnhavenkwartier een levendig en toegankelijk complex geworden. De initiator en ontwikkelaar is Heijmans.

De A’DAM Tower is inmiddels een icoon in Amsterdam-Noord. De oorspronkelijke Shell-toren uit de jaren zestig is getransformeerd tot een pand met kantoren, een hotel, restaurants, parkeergarage en een ondergrondse club. Het observatiedek trok in 2017 een half miljoen betalende bezoekers. De toren is de thuisbasis voor muziekbedrijven als Sony Music, ID&T, Gibson en Massive Music. De initiator en ontwikkelaar is Lingotto, samen met muziekondernemers Sander Groet, Duncan Stutterheim en Hans Brouwer.

De Rabo Vastgoedprijs, voorheen FGH Vastgoedprijs, beloont ondernemerschap dat leidt tot bijzondere, innovatieve vastgoedprojecten in Nederland. De prijs, die voor het eerst in 1990 werd uitgereikt, is uitgegroeid tot een begrip in de vastgoedmarkt. Bij de beoordeling wordt gekeken in hoeverre het initiatief een gezonde projecteconomie laat zien en een verantwoord projectrisico heeft. Ook criteria als architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact spelen een rol.

Reageer op dit artikel