nieuws

StiB Award 2018: Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen

Projectontwikkeling

De transformatie van een oude plaatwerkerij tot Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen (WVO Zorg, Atelier PRO en Bouwgroep Peters) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

StiB Award 2018: Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen
Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen. Een doorkijkje in de oude Plaatwerkerij.

Het project bestaat uit transformatie van een oude plaatwerkerij tot een woonzorgcentrum voor somatische, psychiatrische en psychogeriatrische bewoners, met zelfstandige woningen waarvan een deel met zorg, een publieke brasserie, atelierruimtes, winkel, bioscoop en theater, kapsalon, fysiotherapiepraktijk, kantoorruimtes en stallingsgarage.

Voor een nieuwe huisvesting voor oude en tijdelijke accommodaties van WVO Zorg had de gemeente Vlissingen eigenlijk maar één optie: het Scheldeterrein in de haven. Dit is het gebied van de oude verlaten scheepswerf grenzend aan de binnenstad. In de hoogtijdagen werkten hier 3.500 mensen aan schepen als de Willem Ruys (later: Achille Lauro). In 1983 ging de werf failliet. Voor de crisis lag er een ambitieus stedenbouwkundig ontwikkelingsplan. Maar toen dit Manhattan-aan-de Schelde niet haalbaar bleek, kwam er in 2016 een herziening met ruimte voor andere initiatieven. De gemeente was intussen Artikel 12-gemeente geworden. Uitgangspunt bleef het behoud van industrieel erfgoed: de Timmerfabriek, de Machinefabriek en de Zware Plaatwerkerij op het terrein.

Het was makkelijker geweest om op deze locatie te kiezen voor nieuwbouw in plaats van in standhouden van de zware plaatwerkerij. Maar WVO Zorg zag de plaatwerkerij als een kans om een deel van de stad aan te helen, de plaatwerkerij als industrieel erfgoed te redden en een bijzondere sfeer te geven aan de woon- en zorgomgeving van de bewoners. Als Planetree-organisatie is WVO Zorg gericht op het creëren van een betekenisvolle leefomgeving voor de eindgebruikers. Het slagen van het project is ook de eerste aanzet om de rest van het Scheldekwartier nieuw elan te geven. Collectief geheugen speelt ook een rol – veel van de bewoners zijn vroeger werkzaam geweest in of rond de voormalige plaatwerkerij. De publieksfuncties in het woonzorgcentrum zorgen voor laagdrempelige interactie tussen bezoekers uit de regio en Scheldehof, wat de levendigheid in het gebied bevordert.

‘Je moet in je visie blijven geloven’

‘Je moet een visie hebben en je moet erin blijven geloven. Als we de makkelijke weg hadden gekozen, hadden we nooit zo’n mooi gebouw gehad op een historische plek, tegen de binnenstad, aan zee. Projectontwikkelaars hebben jarenlang koffie gedronken bij de gemeente, maar die hebben nooit iets concreets opgepakt. Ik vind het mooi dat een gezondheidsinstelling de kans heeft gehad tegen de stroom in zo’n project te beginnen’, zegt Jan de Graaf van WVO Zorg.

Impact WVO koos voor de locatie van de Plaatwerkerij omdat dit op de mooiste plek ligt bij de binnenstad en de boulevard. Het gebouw was leeg, verrot en het lag niet voor de hand om te gebruiken, maar WVO zag het extra karakter dat het zou geven. Geen goedkope opgave, maar een subsidie van 2,3 miljoen euro van de provincie trok WVO Zorg over de streep. Nu staat er een gebouw dat op een positieve manier bijdraagt aan de omgeving. Met dit gebouw kan de omgeving zich verder ontwikkelen.

Overige genomineerde projecten

Naast Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen zijn ook de projecten genomineerd Koningshof in Gouda (Blauwhoed Projectontwikkeling, Gebr. Blokland, Altera Vastgoed), Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam (Ballast-Nedam, Heijmans, gemeente Rotterdam en Kraaijvanger Architecten) en De Barones in Breda (Kroonenberg Groep, 3W Real Estate, Rijnboutt en KroesePaternotte).

De StiB-jury wordt op vrijdag 6 april 2018 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. Daarna kunnen bezoekers van Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Op basis van het oordeel van de jury (4/5e) en vakgenoten (1/5e) wordt op 7 juni 2018 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance de winnaar bekend gemaakt.

Foto's

Reageer op dit artikel