nieuws

Vlissingen koopt terrein De Schelde voor 34 miljoen euro

regios

Damen Shipyards Group heeft eerder dit jaar de werf en de grond van dochterbedrijf Koninklijke De Schelde in het centrum van Vlissingen verkocht aan de gemeente Vlissingen.

Met de verkoop van de 31 hectare en de opstallen was een bedrag gemoeid van 34 miljoen euro. De gemeente wil het pal aan de binnenstad gelegen terrein herontwikkelen tot een compleet nieuwe stadswijk met ongeveer 1100 woningen. Het masterplan moet begin 2006 klaar zijn. Bedoeling is dat de marinebouwer fasegewijs verhuist naar het industriegebied Vlissingen-Oost aan de Westerschelde. Eind 2007 moet het bedrijf volledig weg zijn. Met de verkopen van activa komt Damen tegemoet aan de behoefte aan betere solvabiliteit en verlaging van de kredieten. De scheepsbouwer verkeert in zwaar weer. In 2002 en 2003 werd een nettoverlies geleden van respectievelijk 19,6 miljoen euro en 12 miljoen euro.Voordat met de bouw van de nieuwe stadswijk kan worden begonnen, moet de grond worden schoongemaakt omdat de bodem is vervuild met onder meer asbest. De bodemsanering wordt betaald door de gemeente. Volgens een gemeentelijk woordvoerster zijn er nog geen gesprekken gaande met projectontwikkelaars.     

Reageer op dit artikel