Alles over Senioren

Beeld: Lea Rae/Shutterstock

Oudere kan nergens heen, nauwelijks geschikte woningen gebouwd

De ambitie om 290.000 nieuwe seniorenwoningen te bouwen voor 2030 is ver uit zicht. Of het nu zorgwoningen of nultredenwoningen betreft, de aantallen die dit jaar worden opgeleverd, schieten ernstig tekort. En de woningen die worden opgeleverd, sluiten niet goed aan op de woonwensen van senioren.

Beeld: grandbrothers/Shutterstock

Groeiende vraag naar seniorenwoningen: 'Geen straatje erbij, maar hofje erbij'

Oudere woningbezitters blijven het liefst zelfstandig wonen tot het echt niet anders kan. Zo houden ze grotere huizen bezet voor jonge gezinnen. Om ouderen te verleiden naar een passendere woning, zijn verschillende 'producten' nodig.  

Beeld: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Dit is waarom beleggers terughoudend zijn met zorgvastgoed

Personeelstekorten zorgen voor onzekerheid in de zorgvastgoedmarkt. Levensloopbestendige woningen voor ouderen kunnen bijdragen aan minder druk op de zorg.

Oplevering tweede toren wooncomplex Ruitersbos Breda

Oplevering tweede toren wooncomplex Ruitersbos Breda

Deze week is de tweede toren van wooncomplex Ruitersbos aan de Brahmslaan 2 in Breda opgeleverd. Het gaat om 36 zelfstandige seniorenappartementen en een gezamenlijke ontmoetingsruimte voor in totaal 73 appartementen. Alle huurders nemen binnenkort hun intrek.

Het Bouwinvest Healthcare Fund en woningcorporatie Bo-Ex gaan in zee met Dura Vermeer Bouw Midden West om 152 levensloopbestendige woningen voor 55-plussers in Leidsche Rijn te realiseren.

Strategie Bouwinvest: zorgvastgoed, sociale impact én buitenlandse investeerders

De afgelopen twee jaar waren pittig voor de hele vastgoedsector en een herstel laat nog wel even op zich wachten. Toch heeft Bouwinvest in 2023 niet stilgezeten. De institutionele vastgoedinvesteerder zet in op een aangescherpte strategie. Daarin is een belangrijke rol vastgelegd voor zorgvastgoed en vastgoed met maatschappelijke impact.

Thijs Guinee bij Zorgcomplex Robijnhof. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Altera: 'Senioren verleiden tot huren van toekomstbestendige appartementen'

Appartementen bouwen voor senioren; dat is volgens Thijs Guinee van vastgoedbelegger Altera dé manier om de grootste verhuisketen in ons land te creëren. 'Tot 2040 neemt het aantal 65-plussers met bijna 40 procent toe. Als maatschappelijk betrokken belegger ligt daar onze focus.'

Foto: Herbert Wiggerman.

Duurzamer wassen in de Miele Laundry Boutique

De krapte op de woningmarkt maar ook de het steeds groter wordende belang van een duurzame woning verklaren het succes van de Miele Laundry Boutique. 'Er zijn inmiddels bijna zeventig vestigingen, het streven is om in 2024 door te groeien naar tachtig Miele Laundry Boutiques.'

Ellen Tak van Altera Vastgoed en Jeroen Verwaaijen van onderzoeksbureau Strabo. Foto: Fotoburo Dijkstra bv.- Salverius fotografie

De senioren, een onderschatte consumentgroep

Vergrijzing in de verzorgingsgebieden van wijkwinkelcentra die vastgoedbelegger Altera in bezit heeft, biedt potentie voor de omzet van de winkeliers. Dat concludeert Strabo, een onderzoeks- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in winkelvastgoed. 'Onderschat de koopkracht van senioren niet.'

centrum van Roosendaal

Bezoekersaantallen middelgrote steden blijven toenemen

In alle middelgrote steden, ook in de vergrijsde gebieden, blijven de bezoekersaantallen flink toegenomen. 'Mensen bezoeken een stad niet meer alleen om te winkelen', zegt directeur Retail bij Colliers Chris Lanting.

'De groep actieve ouderen wordt groter en blijft besteden'

'De groep actieve ouderen wordt groter en blijft besteden'

De (toekomstige) oudere staat als consument nog niet bij iedere retailer op de radar, terwijl Nederland in de komende jaren te maken krijgt met dubbele vergrijzing. De toekomstige oudere winkelt minder, maar heeft wel meer tijd over om winkels te bezoeken. Vooral middelgrote steden moeten hun kans pakken, want aan de bezoekersaantallen ligt het niet.