Alles over Corporaties van de ketting

Foto: Eyesmile Photography

Corporaties in gevarenzone: 'Nieuwe crisis als er niets gebeurt'

Zonder aanvullend beleid komen de nieuwbouwaspiraties van corporaties over drie, vier jaar in gevaar en wordt de woningnood alleen maar erger. Dat stellen corporatiedirecteuren Erik Gerritsen (Ymere), Rob Haans (De Alliantie) en emeritus-hoogleraar woningmarkt en corporatiedeskundige Johan Conijn tijdens het corporatiedebat van Vastgoedmarkt op de eerste dag van de Provada.

Sociale huren stijgen beperkt, toenemende zorgen over investeringsruimte corporaties

Sociale huren stijgen beperkt, toenemende zorgen over investeringsruimte corporaties

Woningcorporaties verhogen per 1 juli de huren met gemiddeld 2,4 procent. Dat is 0,2 procent minder dan wettelijk was toegestaan. Zorgen over afnemende investeringskracht staan daar tegenover, zo blijkt uit de jaarlijkse enquête van corporatiekoepel Aedes onder 192 corporaties.

Verkoop van corporatiebezit, zoals deze sociale huurwoningen aan het Entrepotdok in Amsterdam, kan heel lucratief zijn.

'Over twee, drie jaar zijn we door onze investeringscapaciteit heen'

De 'renaissance van de volkshuisvesting' is allesbehalve goedkoop. Vandaag in het derde deel van deze corporatieserie: hoe worden de bouwambities betaald? 'Wat wij doen is onrendabel.'

'De NIMBY-problematiek speelt hier enorm', zegt de Utrechtse coroporatiebestuurder Sander Heinsman.

'Niet iedereen staat te springen om meer sociale woningbouw in de buurt'

Woningcorporaties moeten de komende jaren een derde van een totale bouwopgave voor hun rekening nemen. Maar waar moeten die woningen komen, als er om een trits van redenen geen bouwgrond beschikbaar komt? 'Minister Hugo de Jonge moet nog meer regie pakken. Alleen lukt het mij niet.' Deel twee in een serie.

Bouwplannen hebben corporaties zat. Ze zijn alleen niet hard genoeg

Bouwplannen hebben corporaties zat. Ze zijn alleen niet hard genoeg

Na een jarenlang waakvlambestaan, vormen woningcorporaties weer de voorhoede in de strijd tegen de woningnood. Maar hoe reëel zijn de gemaakte bouwafspraken met het Rijk? Vastgoedmarkt duikt de corporatiewereld in, op zoek naar antwoorden. Vandaag deel een: in plannen kun je niet wonen.

Foto: Roel Dijkstra Fotografie / Robert Vos

'Woningcorporaties kunnen niet alles opvangen wat de markt uit handen laat vallen'

'Er is steeds weer discussie over de rol van de corporaties en hoe je die kunt inzetten bij de woningnood. Maar je ziet dat deze typisch Nederlandse compromis door de tijd heen voortdurend meebeweegt met de uitdagingen die er in de samenleving zijn,' zegt Marja Elsinga, hoogleraar Housing Institutions & Governance aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Foto: Roel Dijkstra Fotografie / Fred Libochant

'Randvoorwaarden corporaties bij bouwopgave nog lang niet vervuld'

Waar bouwers en beleggers steeds vaker afzien van nieuwe woningbouwprojecten, staan corporaties klaar om de handschoen op te pakken. Daar willen ze wel iets voor terug: minder belasting, meer bouwlocaties tegen een lagere grondprijs. Maar van een ongelijk speelveld met marktpartijen is geen sprake, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. 'De koek is groot genoeg.'

Sociale huurwoningen in Ypenburg, Den Haag

'De tijd van domeingevechten met beleggers en ontwikkelaars is voorbij'

Ontwikkelaars en beleggers hebben de grond, de corporaties het geld. Meer samenwerking tussen corporaties en marktpartijen ligt daarom voor de hand, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. 'Wij hebben een andere rendementsverwachting waardoor het sommetje eerder klopt.' Deel twee van een interview.

Woningwetwoningen uit de periode 1927-1929 van Ymere in Floradorp, Amsterdam-Noord. Foto: A. Bakker

De historie van de woningcorporatie in 15 jaartallen

In de 171 jaar van haar bestaan heeft de corporatiesector zich diverse keren ingrijpend moeten aanpassen. Niet makkelijk voor organisaties die werken met veeljarige planningen en bouwtermijnen. In dit deel van een serie over de woningcorporaties een overzicht van de geschiedenis van de sector.

Ymere in Amsterdam was op peildatum 31 december 2021 de grootste woningcorporatie met in totaal ruim 65.000 sociale wooneenheden. Foto: ANP/ Kim van Dam

10 feiten en cijfers over grootste huisbazen van Nederland

Nu het Rijk de regie neemt over de 'volkshuisvesting', krijgen woningcorporaties weer een grotere rol. Vastgoedmarkt publiceert de komende maanden een omvangrijk onderzoek naar de rol die woningcorporaties spelen op de woningmarkt. Dit is deel 1: feiten en cijfers over de grootste woningbezitters van ons land.