Dit was het belangrijkste vastgoednieuws van afgelopen week (41)

Dit was het belangrijkste vastgoednieuws van afgelopen week (41)

Huurprijzen in de lift, een degelijk Duitse Expo Real en welk effect heeft het nieuwe werken op kantoorbelegger NSI? Er gebeurde weer een hoop op Vastgoedmarkt.nl. Je leest het in het weekoverzicht van Vastgoedmarkts hoofdredacteur Servaas van der Laan.

Deze week begon met een belangrijke deadline voor de redactie van Vastgoedmarkt: maandag om 17.00 uur ging de Provada special naar de drukker. Ik kan alvast verklappen dat het een gevarieerd nummer is geworden, met mooie beelden en goede verhalen waarin een positieve ondertoon domineert. Een special waar de redactie trots op kan zijn en die we met veel plezier aan abonnees en bezoekers van de Provada zullen aanbieden. Om alvast in de stemming te komen, bezocht de redactie afgelopen week de Expo Real in München. Hoe dat ging (en nog veel meer) lees je weer in dit Vastgoedmarkt weekoverzicht.

Huurprijzen woningen weer in de lift

De cijfers verschillen voor de omgeving Amsterdam en Utrecht behoorlijk, maar de teneur is hetzelfde. Net als Pararius, constateren NVM en VGM NL voor heel Nederland een opwaartse kentering van de voorheen door corona dalende huurprijzen. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter kale huur is in het derde kwartaal van 2021 vergeleken met het derde kwartaal van 2020 gemiddeld met 5,8 procent gestegen voor woonhuizen. Voor appartementen steeg dit met 4,5 procent. Nieuwe huurders betaalden een gemiddelde huurprijs van 10,65 euro per vierkante meter per maand voor woonhuizen en een huur van 15,06 euro voor appartementen.

Oorzaak? De expat is terug, constateert ook Pararius dat een groot aandeel expatwoningen aanbiedt op de site. ‘De expatmarkt draait als nooit tevoren en het short stay aanbod dat tijdens covid-19 op de reguliere huurmarkt werd aangeboden verdwijnt weer van de markt omdat ook het toerisme weer op gang komt‘, aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Degelijk Duits zakendoen op de Expo

Verslaggever Ariana Manduzai en ondergetekende reisden af naar München om alvast in de stemming te komen voor de Provada. We troffen daar een best drukke beurs, ongeveer de helft van het aantal bezoekers van voor corona is niet slecht voor zo'n internationale beurs. Er werd hierdoor efficiënt zaken gedaan. Wie besloten had naar München te gaan, kwam er om een zaak te doen. Maar gelegenheid om een deal feestelijk af te sluiten, was er niet. De beursorganisatie had borrelen bij de stand verboden. Al met al leverde dit een vrij sober tafereel op. Degelijk, Duits, zo zou je het ook kunnen noemen. Of, zoals een aantal Nederlanders zei: de lol is er zo wel een beetje af.

Ariana maakte het volgende verslag.

Rumoer in podcastland: Gijs Bessem reageert op Willem Slager

De Vastgoedmarkt podcast Jong Geleerd, Oud Gebouwd (JGOG) zorgt voor een kettingreactie onder de gasten. Gijs Bessem van Kroesepaternotte hoorde het gesprek van podcasthosts Guido van Winden en Mats Bartels met DHG-partner Willem Slager en dacht: ik moet bellen!

Gijs Bessem is managing partner bij Kroesepaternotte en de vierde gast van het tweede seizoen van JGOG. ‘Tot mijn verbazing zat Willem te oreren over hoe goed het gaat met DHG’, zegt Bessem. Hij vervolgt: ‘En dat is natuurlijk ook zo, het is fantastisch, maar hij begon in de winkels van Teun (Hulshof Makelaars, red.) en dat vond hij maar kleinzielig.’ Bessem kon dat niet over zijn kant laten gaan en belde JGOG met de vraag of hij daar wat tegenin mocht brengen.

Beluister de aflevering hieronder.

Inflatiespook en Evergrande houden vastgoedsector in hun greep

Het blijft onrustig in vastgoedland. De oplopende inflatie en de situatie van Evergrande was ook afgelopen week het gesprek van de dag. De Chinese vastgoedreus miste ook deze week weer een rentebetaling. De vrees bestaat voor een kettingreactie Lehman-style, al is deze situatie wezenlijk anders.

Geruststellende woorden kwamen er dan ook van portfoliomanager Stephen Chang, Annisa Lee, Head of Asia-Pacific Credit Research en strateeg Jingjing Huang van obligatiebelegger Pimco. Zij stellen dat de problemen bij Evergrande voor een trager economisch herstel zullen zorgen de komende zes maanden en voor moeilijkheden in de Chinese vastgoedsector. Maar ze zijn ervan overtuigd dat Evergrande geen systeemrisico vormt. Belangrijkste reden: slechts 6-7 procent van de kredietverlening van Chinese banken is blootgesteld aan vastgoedontwikkelingen. Bovendien hebben de banken veel betere reserves dan in 2008.

Dan het inflatiespook. DNB-president Klaas Knot benadrukte bij de presentatie van een nieuw rapport dat hij er nog steeds op rekent dat de inflatie in het eurogebied in de loop van volgend jaar weer terugzakt naar een normaal niveau van ongeveer 2 procent. Maar ‘vanuit gezond risicobeheer’ is het volgens hem belangrijk dat beleggers zich ook bewust zijn van ‘alternatieve scenario’s’. Hij ziet het als zijn taak om financiële markten op de risico’s te wijzen. Oppassen geblazen dus, aldus Knot.

Eerste effecten hybride werken merkbaar

Als één Nederlands beursgenoteerd vastgoedfonds al iets kan vertellen over de impact van hybride werken op kantoren is het NSI. De belegger kwam met cijfers over het derde kwartaal. Redacteur Peter Hanff dook in de cijfers en ontdekte dat de kantorenbelegger op het eerste oog de zaken goed voor elkaar lijkt te hebben, maar dat er toch wat effecten van het hybride werken zichtbaar zijn.

Lees hier zijn analyse.

Blogs kandidaten YTA 21 gepubliceerd

De vijf kandidaten voor de Vastgoedmarkt Young Talent Award 21 powered by Funda in Business hebben in hun blogs de vraag beantwoord: wat zou jij veranderen in de vastgoedsector als je morgen wakker zou worden als Elon Musk? Lees hier hun visies:

Stemmen? Dat kan hier!

In het kort

Transacties

Deals, deals, deals. Coronacrisis? Waar dan? Want de transacties blijven maar binnenkomen bij ons, en grote ook. Zoals de transactie van het DSM-kantoor in Sittard. Bekijk hier de belangrijkste van afgelopen week. Meer transacties zien? Die vind je hier!

That's all folks. Goed weekend en tot snel op vastgoedmarkt.nl!

Servaas van der Laan, hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.