Duurzame en innovatie gebouwen hebben ketensamenwerking nodig

Duurzame en innovatie gebouwen hebben ketensamenwerking nodig

Voor het realiseren van duurzame en innovatieve gebouwen is samenwerking nodig in de hele keten. Adviseurs en leveranciers weten elkaar al goed te vinden. Zo denkt Schneider Electric al vroeg in het proces mee over de beste oplossingen voor gebouwen. Op deze manier kunnen de slimste, meest innovatieve producten meegenomen worden. Door de begeleiding van het hele proces levert dit niet alleen in theorie een slim gebouw op, maar ook in de praktijk.

“De doelstelling van de hele keten is de ambitie van de eindgebruiker te behalen. Vandaar dat ketensamenwerking heel belangrijk is.” Aan het woord is Dennis Rutten, Specification Engineer bij Schneider Electric. Ketensamenwerking zit bij Schneider Electric in het DNA van de organisatie, vertelt hij. “Wij geloven in samenwerken, daarom vormen partnerships een sleutelrol in onze strategie. Om te zorgen dat we de nieuwe trends rond duurzaamheid en vastgoed kunnen volgen, steken we 5% van ons budget in onderzoek en ontwikkeling. Om te zorgen dat deze innovatie wordt toegepast, is ketensamenwerking essentieel.”

Verduurzamen

Schneider Electric werkt vaak samen met adviesbureaus vertelt Rutten. “De vastgoedeigenaar vraagt een adviesbureau om hen te helpen met het realiseren van haar ambitie. Vaak hebben adviseurs kennis uit te markt nodig om deze ambitie te kunnen realiseren. Bij duurzame en slimme gebouwen weten adviseurs ons gelukkig heel vaak te vinden.” Voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving zijn volgens Rutten twee sporen belangrijk.

Elektrificatie is de snelste manier om van het gas af te gaan.”

“In eerste instantie is er elektrificatie. Dat is de snelste manier om van het gas af te gaan. En het tweede element is digitalisering. Dat zorgt voor slimmere techniek waardoor je minder energie verbruikt.” Op het gebied van nieuwbouw is ketensamenwerking belangrijk, maar dat geldt ook voor de bestaande bouw. Rutten: “Hier zijn de samenwerkingen vaak nog hechter. Als klanten bijvoorbeeld al een Schneider-Electric systeem hebben, ligt het voor de hand om dit te upgraden en komt de adviseur direct naar ons.”

Vroeg betrokken

Het kenmerk van ketensamenwerking is dat leveranciers vroeg in het proces betrokken worden bij projecten, vertelt Rutten. “We denken al van de beginfase, waarin de ambities worden omgezet in een technisch ontwerp, mee. Zo kunnen we helpen om gebouwen slimmer en duurzamer te maken. Als de adviseurs verder komen in het bouwproces kunnen we ze weer van dienst zijn met de specificaties van software en dergelijke. Sommige softwareoplossingen en met name de functionaliteit wordt in bestekken niet volledig omschreven. De kans bestaat hierdoor dat een marktpartij het niet goed invult. Beter omschreven functionele eisen van een softwareoplossing zijn nodig, dit vergt aanpassingen in het adviestraject.” Door de vroege betrokkenheid van Schneider-Electric kunnen innovaties tijdig meegenomen worden in het ontwerpproces, legt hij uit. “Cyber security wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker. Tegenwoordig moet je hier al vroeg in het ontwerpproces rekening mee houden.”

Ketensamenwerking essentieel voor duurzame gebouwen

Begeleiding

Daarnaast is begeleiding door de leverancier nodig om te zorgen dat alle producten op een goede manier geïmplementeerd worden. “We helpen partners en installateurs om de software te gebruiken zoals die vooraf bedacht is. Zo kunnen we samen de ambities van opdrachtgevers waarmaken. Een mooi voorbeeld is dat we het energieverbruik gemakkelijk inzichtelijk maken, als we dat vooraf meenemen in het ontwerp.” Adviseurs willen de doelstellingen van hun klanten behalen, legt hij uit. “Als de ambities behaald worden, straalt dat positief af op de adviseur en krijgt hij een tevreden klant.”

Normen veranderen

Ketensamenwerking gaat dan ook verder dan alleen de ontwerpfase, legt Rutten uit. “Het gaat erom dat je de gebruikte producten gedurende het hele traject goed implementeert, zowel in de ontwerpfase, daarna als het project gerealiseerd wordt en vervolgens tijdens de levensduur.” Begeleiding in het hele proces is bovendien belangrijk omdat de veranderingen in de technologie heel snel gaan, vertelt Rutten. “Techniek verandert heel snel en ook de normen veranderen. Daar zijn wij van op de hoogte en we kunnen de adviseurs ondersteunen bij deze veranderingen en ze helpen met het vinden van de juiste tools voor het ontwerp van het gebouw.”

Software voor het genereren van bestekteksten

In oktober lanceert Schneider Electric het Ecostruxure Specification Tool. “Hiermee kunnen adviseurs eenvoudig producten en oplossingen selecteren die nodig zijn voor een project. Deze worden automatisch geselecteerd aan de hand van de gewenste parameters en de bestekteksten worden automatisch gegenereerd.” De tool is geschikt voor alle ontwerpaspecten van een gebouw, van werktuigbouwkundige elementen tot elektrotechnische. “Met de tool wordt heel functioneel omschreven wat er nodig is om het gebouw aan de gewenste prestaties te laten voldoen.”

Testimonial Henk Jansma

DWA heeft regelmatig met Schneider Electric samengewerkt in grote projecten. Henk Jansma is in de rol van manager Building bij DWA positief over de ambities van Schneider Electric op het gebied van leverancieronafhankelijke systeemintegratie. “Het bedrijf heeft een ontwikkeling ingezet om verantwoordelijkheid te nemen voor het samengestelde systeem, ook als het gaat om de producten van andere leveranciers. Dat vind ik een positieve ontwikkeling.”

Schneider Electric

Schneider Electric loopt voorop in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering. Het bedrijf is actief in meer dan honderd landen en heeft een belangrijke positie in energiemanagement en automatiseringssystemen. De IoT-oplossingen van het bedrijf integreren naadloos en verzamelen, analyseren en reageren in realtime op data. Hierdoor verbetert de veiligheid, efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De gechiedenis van Schneider Electric is geschreven door generaties mensen die niet alleen het bedrijf, maar ook de wereld gedurende bijna twee eeuwen ingrijpend hebben veranderd. Het bedrijf innoveert tegenwoordig op elk niveau en vindt nieuwe manieren waarop mensen meer kunnen doen met minder.

Dit artikel is gesponsord door Schneider.