blog

Een dubbeltje op zijn kant

Loopbaan

Schaarste in vastgoed: tekort aan woningen, tekort aan hoogwaardige kantoren, te weinig ruimte voor de maakindustrie en ook al een tekort aan hotels. Althans, in de grote steden. Ik sta naar buiten te kijken op de 20ste en tevens hoogste verdieping van ons kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. ‘Prachtig he, dat uitzicht over Amsterdam’, roept een langslopende collega tegen mij. Voor me zie ik de prachtige structuur van de grachten, het Vondelpark, ik zie zelfs de rook van de hoogovens in IJmuiden. Het is schitterend om zo over Amsterdam heen te kunnen kijken, maar tegelijkertijd ook wel wonderlijk dat deze wereldstad eigenlijk zo plat is als een dubbeltje. In die context misschien ook wel niet zo gek dat er schaarste is aan vastgoed. Waar andere wereldsteden de lucht in schieten, blijven we hier in mijn optiek toch klein denken. Waarom kiezen we niet voor meer verticale verdichting? Waarom zetten we het dubbeltje niet rechtop?

Een dubbeltje op zijn kant

Vooral steden als Amsterdam en Utrecht hebben te maken met grote uitdagingen door de toenemende vraag naar woningen en kwalitatief hoogwaardige kantoren. Ik vind dat je moet inspelen op die vraag, anders wordt economische groei tegengehouden. Dat betekent niet ongeremd bijbouwen, maar een duidelijke focus op de beste locaties. Natuurlijk is er nog altijd veel kwantitatief overaanbod op B-locaties, maar dat moet niet verward worden met kwalitatieve behoefte. Inspelen op deze toenemende vraag houdt automatisch verdichting in op de beste locaties in onze steden. Dat betekent dat we anders moeten kijken naar de mogelijkheden in de bestaande omgeving. Cruijffiaans gezegd ‘daar waar de ruimte niet ligt, ligt de ruimte’.

Om toekomstbestendige steden te bouwen moet het roer om. Méér hoogbouw in de bestaande omgeving, waarbij multifunctionaliteit het moet winnen van monofunctionaliteit. Juist die krachtige mix tussen werken, wonen en recreëren zorgt voor gevarieerde, toekomstbestendige locaties. Op deze manier wordt op een duurzame wijze invulling gegeven aan de gebouwde omgeving, mét behoud van de kwaliteit van de openbare ruimte. Een mooi voorbeeld vind ik het gebouw De Rotterdam gelegen op de Kop van Zuid. Hier komen de functies wonen, werken, winkelen en leisure samen in één gebouw (van maar liefst 42 bouwlagen!). In mijn ogen is ‘De Rotterdam’ een pionier voor wat betreft verticale verdichting en functiemenging. Natuurlijk zijn er ook negatieve geluiden te horen, maar dat is al snel het geval wanneer je het hoofd boven het maaiveld uitsteekt. We moeten ons hierdoor niet laten afschrikken, want deze manier van verdichten zou zomaar de oplossing kunnen zijn voor de binnenstedelijke schaarste op de toplocaties. Inspelen op dit vraagstuk vraagt nu eenmaal om lef, met als kernbegrippen: verdichting, functiemenging, flexibiliteit en leefbaarheid.

Het is 21 maart 2018, ik ben onderweg naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen in mijn woonplaats Utrecht. Opeens denk ik terug aan een stelling in de stemwijzer, die ging over wel of niet bouwen boven de Dom. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn, ook in Utrecht moet het dubbeltje op z’n kant!

Tim de Vries, Consultant Office Agency Cushman & Wakefield, is één van de vijf genomineerden voor de funda in business/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2018. Lezers en bezoekers van de website kunnen tot en met 5 juni hun stem uitbrengen op de genomineerden. Lees de profielen van alle deelnemers.

Reageer op dit artikel