Woningmarkt in coronatijd: pakken wat je pakken kan

Woningmarkt in coronatijd: pakken wat je pakken kan

Vanwege de toegenomen onzekerheid schuiven woningbezitters de geplande verkoop van hun woning naar voren, zo blijkt uit onderzoek door Dynamis. Eigenaren willen nog profiteren van sterke prijsstijging van afgelopen jaren.

Vooral in de regio’s waar in de afgelopen jaren exorbitante prijsstijgingen plaatsvonden, zoals Amsterdam en Utrecht, zetten meer eigenaren hun woning te koop, zo blijkt  uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Ook buiten Randstad

Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar. In de gemeenten waar de prijzen sinds de kredietcrisis met meer dan 30 procent zijn gestegen worden ruim een kwart meer woningen aangemeld dan vorig jaar, vergeleken met een toename van 15 procent op locaties met een gematigdere prijsstijging.

Schaars aanbod

De extra aanwas van te koop gezette woningen in maart kan de aanboddaling uit januari en februari niet compenseren. Per 1 april staan daardoor in Nederland 7 duizend woningen minder te koop dan aan het begin van het jaar. Ook de nieuwbouw biedt nauwelijks lucht aan het schaarse aanbod op de woningmarkt.

Beste kwartaal ooit

In de woningverkopen zijn de gevolgen van het coronacrisis amper zichtbaar, in de eerste drie maanden van 2020 zijn meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In onder andere Limburg en Drenthe gaat dit kwartaal zelfs de boeken in als het beste eerste kwartaal ooit. De verkopen blijven op peil doordat de serieuze kandidaten hun woningzoektocht blijven doorzetten ongeacht de omstandigheden, vooral minder serieuze kandidaten staken de zoektocht.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.