Coronacrisis: NSI klaar voor eventuele lockdown

Coronacrisis: NSI klaar voor eventuele lockdown

Kantoren- en winkelbelegger NSI is klaar voor eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet die de bewegingsvrijheid van de bevolking verder beperken. Dit stelt NSI in een eigen corona-update waarin het tegelijkertijd aangeeft mee te willen denken met gedupeerde huurders.

NSI geeft in haar corona-update aan dat al haar gebouwen op dit moment open zijn. In meerderheid betreft dat kantoren, waaronder het flexwerkconcept HNK. 'Veel gebruikers geven echter gehoor aan de oproep van de overheid om indien mogelijk thuis te werken', aldus NSI. De winkelportefeuille werd de afgelopen jaren vrijwel volledig afgebouwd en omvat nu hoofdzakelijk nog een paar grote posities in winkelcentra als Zuidplein in Rotterdam.  

Nieuwe maatregelen

Het hele NSI-team is volledig operationeel en werkt sinds vorige week woensdag vanuit huis. NSI: 'Om ons voor te bereiden op eventuele nieuwe maatregelen van de overheid, die de toegang tot ons kantoor zouden beperken, hebben we vorige week onze IT-systemen vanuit huis getest. We hebben optimale toegang tot systemen en documenten en de communicatie via videogesprekken werkt goed.'

Impact op retail

NSI becijfert de netto contract huur van haar retailportefeuille. Deze is aan het eind van februari 2020 4,0 miljoen euro, 6,7 procent van de totale jaarlijkse netto contract huur van NSI. Van de totale huurinkomsten in de retailportefeuille vertegenwoordigen supermarkten 23,0 procent, drogisterijen 2,5 procent en eten & drinken 11,2 procent. De MKB-inkomsten zijn 18,3 procent van de totale retailhuurinkomsten.

Flexwerk verhuur

De vastgoedbelegger beschouwt de inkomsten uit flexwerk verhuuractiviteiten als potentieel korte termijn inkomsten. Het gaat hierbij om de  managed offices, vergaderruimten, Business Memberships en horeca in HNK’s. Deze inkomsten bedragen 5,5 procent van de totale bruto huurinkomsten van NSI.

Van geval tot geval

'We begrijpen dat de huidige situatie onze huurders waarschijnlijk op de een of andere manier zal raken', aldus NSI. 'De Nederlandse regering heeft maatregelen aangekondigd om het MKB en ZZP’ers te steunen. Als deze niet genoeg blijken te zijn, zal NSI van geval tot geval de mogelijke verdere ondersteuning van haar huurders beoordelen. We zullen de situatie blijven volgen, maar het is te vroeg om de volledige impact van deze gebeurtenissen te voorspellen.'

Operationeel in lijn

Vooralsnog presteert NSI dit jaar operationeel in lijn met het budget, met een EPRA-leegstand per woensdag 18 maart van 7,0 procent. In totaal werd dit jaar voor ongeveer 700.000 euro (jaarlijkse contracthuur) aan nieuwe huurcontracten ondertekend. Deze starten later in het jaar en zijn nog niet verwerkt in de leegstand.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.