nieuws

‘Energieprestaties slechter dan labels suggereren’

Financieel

Bijna twee derde van de kantoorgebouwen levert slechtere energieprestaties dan verwacht mag worden op basis van het energielabel.

‘Energieprestaties slechter dan labels suggereren’
Energielabel voor kantoren

Dat viel te beluisteren op het seminar Zonne-energie op grootzakelijk vastgoed van de Zoncoalitie op 12 februari in Amsterdam. ‘Slechts 35 procent van de gebouwen presteert conform het energielabel. Kantoren met label A hebben een gemiddelde verspilling die overeenkomt met energielabel D of E’, zei Hein Wegdam, director Sustainable Real Estate Products, Global bij ING Real Estate Finance.

Wegdam baseert de claim op een steekproef van 234 kantoorgebouwen met een totale bruto oppervlakte van 2,8 miljoen vierkante meter. E-nolis voerde de steekproef uit in opdracht van de werkgroep kantoren van de klimaattafel Gebouwde Omgeving.

ING Real Estate Finance is begonnen het werkelijke verbruik van het gefinancierde vastgoed in beeld te brengen. ‘Daar zijn veel mogelijkheden voor. Netwerkbedrijven doen onderzoek naar het verbruik, we praten met klanten en we bieden een app aan om energieverspilling in beeld te brengen: de Energierobot.’

‘Voor naleving van het klimaatakkoord van Parijs moet het energieverbruik van gebouwen 75 procent omlaag naar 50 kWh per m2’, zei Wegdam op basis van berekeningen van de Dutch Green Building Council. ‘25 tot 30 procent van het totale energieverbruik van kantoren is verspilling.’

Reageer op dit artikel