Kabinet beperkt hypotheekrenteaftrek verder

Kabinet beperkt hypotheekrenteaftrek verder

Het kabinet Rutte III gaat de hypotheekrenteaftrek verder versoberen.

Het maximale tarief waartegen huizenbezitters kosten mogen aftrekken wordt versneld afgebouwd, blijkt uit de Miljoenennota 2019. De afbouw gaat per 2020 van jaarlijks 0,5 procentpunt naar jaarlijks 3 procentpunt, totdat per 2023 het basistarief van 36,95 procent is bereikt.

Tegelijkertijd verlaagt het kabinet het eigenwoningforfait als compensatie. De aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen-regeling) wordt vanaf 2019 in 30 jaar uitgefaseerd.

De genoemde maatregelen verminderen de subsidie op het eigenwoningbezit en de marktverstoring, stelt het kabinet. Structureel is er nog altijd een fiscale stimulering van het koopsegment ter grootte van per saldo ruim 4 miljard euro.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.