nieuws

Fed gaat door met renteverhogingen

Financieel

De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten verder opgeschroefd met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2 tot 2,25 procent.

Fed gaat door met renteverhogingen

Dat maakte de koepel van Amerikaanse centrale banken bekend na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. Het is de derde renteverhoging van dit jaar. In maart en juni werd de rente ook al verhoogd. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu acht maal opgekrikt.

Opmerkelijk is verder dat de Fed in een toelichting zijn eigen beleid niet meer als ‘accommoderend’ omschrijft. Dat lijkt een kleine wijziging maar volgens kenners is dat nogmaals een bevestiging dat het binnenkort echt gedaan is met het jarenlange stimuleren van de economie om de financiële crisis te boven te komen.

Ook nu weer blijkt dat het Amerikaanse centralebank-topman Jerome Powell geen enkele reden ziet om van het ingezette monetaire beleid af te stappen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het hele financiële systeem momenteel sterker is’, stelde hij. De economische groeivooruitzichten zouden er bovendien goed uitzien. Ook liet de Fed-baas zich positief uit over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Fed ziet verder nog geen negatieve effecten van de hogere importheffingen

Maar de rente is wel nog aan de lage kant, aldus Powell. Dit jaar verhoogt de Fed de rente daarom waarschijnlijk nog een keer, zo is de prognose. In 2019 zullen er dan naar verwachting nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen. In Europa blijft de rente voorlopig nog op 0 staan. De ECB bevestigde onlangs nog tot medio 2019 niet aan de rentetarieven te morrelen.

Reageer op dit artikel