nieuws

ING REF wil groei Nederlandse portefeuille ‘temperen’

Financieel

ING Real Estate Finance wil de groei van de Nederlandse commercieel vastgoed financieringsportefeuille gaan temperen.

ING REF wil groei Nederlandse portefeuille ‘temperen’

Dit met het oog op het ‘concentratierisico’.  Volgens een woordvoerder van ING is thans 41 procent van de commercieel vastgoedfinancieringsportefeuille in Nederland gesitueerd. ‘Dat is aan de hoge kant. We willen dat percentage zeker niet ongelimiteerd laten groeien, maar temperen. We houden de ontwikkeling nauwlettend in de gaten.’

In het tweede kwartaal groeide de commercieel vastgoedfinancieringsportefeuille wereldwijd met 1,9 miljard euro tot 33,6 miljard euro. De toename valt iets lager uit dan de overeenkomstige periode vorige jaar. Dat staat gelijk aan 14 procent van het totale leningboek van ING Wholesale Banking, waaronder ING REF ressorteert.

Het financiële concern voerde in het tweede kwartaal zijn nettowinst verder op, ondanks dat de baten van de bank licht omlaag gingen. ING kreeg er wereldwijd weer meer klanten bij en hoefde ook minder geld op zij te zetten voor slechte leningen.

Onder de streep hield ING ruim 1,4 miljard euro over, ruim 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De rente-inkomsten stegen daarbij met dik 2 procent tot zo’n 3,4 miljard euro. ING vaart al een tijdje wel bij het aantrekken van de Nederlandse economie.

Maar de totale inkomsten lieten dit keer een terugval zien van circa 1 procent tot een kleine 4,5 miljard euro. Die daling had volgens ING onder meer te maken met een eenmalige bate op het gebied van vastgoed in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ook had ING last van negatieve wisselkoerseffecten, waaronder de flinke koersdaling van de Turkse lira. Met 14,1 procent kwam de belangrijke kapitaalbuffer (CET1-ratio) daarnaast iets lager uit dan eerder dit jaar.

Reageer op dit artikel