nieuws

EPRA: Nederlandse regering moet FBI verbeteren, niet afschaffen

Financieel

De Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed is warm pleitbezorger van fiscaal transparante regimes, de zogenoemde REIT-structuren. De ontwikkelingen rond de Nederlandse FBI volgt EPRA dan ook met argusogen.

EPRA: Nederlandse regering moet FBI verbeteren, niet afschaffen
Epra-ceo Dominique Moerenhout.

EPRA-ceo Dominique Moerenhout laat zich niet verleiden tot uitspraken over de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedsector als het kabinet bij zijn voornemen blijft directe beleggingen in Nederlands vastgoed niet langer toe te staan in FBI’s.  ‘Dat soort acties liggen op het terrein van de lokale brancheorganisaties en de Dutch REIT Association, waarvan Evert Jan van Garderen voorzitter is, in het bijzonder’, zegt de Belg in het Brusselse hoofdkantoor van de European Public Real Estate Association (EPRA). ‘We hebben zeer regelmatig overleg met Evert Jan, ondersteunen hem volledig. We hopen net als hij dat de Nederlandse regering de gelegenheid aangrijpt om het bestaande FBI-regime niet af te schaffen voor vastgoedbeleggingen, maar juist te verbeteren.’

Zoals bekend hangt de omstreden kabinetsmaatregel samen met de plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Over het afschaffen daarvan is het afgelopen half jaar al veel politiek gesteggeld in Den Haag. Als de kabinetsplannen onverkort doorgaan zullen Nederlandse vastgoed-FBI’s vanaf 1 januari 2020 geconfronteerd worden met 21 procent vennootschapsbelasting in plaats van het huidige 0-procenttarief. Wel hoeft er dan geen dividendbelasting (15 procent) meer te worden ingehouden.

Al een jaar of tien publiceert de Europese belangenorganisatie in samenwerking met een aantal grote accountants- en advocatenkantoren haar jaarlijkse update van het EPRA Global REIT Survey naar REIT-regimes in de wereld. Volgens de laatste stand van zaken telt de wereld 41 verschillende fiscaal transparante structuren, waarvan dertien in Europa.

Met uitzondering van de Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI) die een veel wijdere scope kent, hebben de andere twaalf Europese REIT-regimes exclusief betrekking op beursgenoteerd vastgoed. Waar komt deze hoge mate van exclusiviteit vandaan?  Moerenhout: ‘Belangrijke overweging bij de lancering van nieuwe REIT-structuren is dat regeringen belang hechten in hun land aan een grote beursgenoteerde vastgoedsector, die door de hoge mate van transparantie ook gemakkelijk toegang verschaft tot internationale investeerders. Maar wat Nederland betreft hebben we geen voorkeur voor een exclusief REIT-regime voor beursgenoteerd vastgoed. Het enige dat telt is dat er een goede fiscaal transparante structuur komt.’

Meer over de visie van EPRA-ceo Dominique Moerenhout op Europese REIT-structuren in het septembernummer van Vastgoedmarkt. Lees alvast het complete artikel. 

Reageer op dit artikel