nieuws

IVBN: Schrappen FBI-regime moet van tafel

Financieel

‘Ondoordacht en totaal onverwacht’. Branchevereniging IVBN gaat alles op alles zetten om het schrappen van het FBI-regime voor directe vastgoedinvesteringen door het nieuwe kabinet ongedaan te maken.

IVBN: Schrappen FBI-regime moet van tafel
Frank van Blokland, directeur van IVBN

Dat zegt IVBN-directeur Frank van Blokland in reactie op het gisteren openbaar gemaakte regeerakkoord waarin de gewraakte maatregel is opgenomen. De maatregel is als een bom ingeslagen bij vastgoedbeleggers. ‘Dit zet Nederlandse vastgoed internationaal op grote achterstand. We zouden vrijwel het enige land zijn in Europa zijn zonder een fiscaal transparante REIT-structuur voor institutionele vastgoedbeleggers’, betoogt hij verontwaardigd.  De IVBN wil eerst achterhalen wat de reden is van het voornemen, vervolgens kijken of de maatregel niet van tafel kan en daarna liefst streven naar een nieuw REIT-regime. Dat laatste omdat het huidige FBI-regime in vergelijking tot omringende landen verouderd is.

Het kabinet Rutte III wil met ingang van 2020 directe beleggingen in vastgoed door fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s) niet langer toegestaan in verband met de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens Van Blokland raakt de maatregel niet alleen de vijf beursgenoteerde vastgoedfondsen, maar ook de meeste grote private vastgoedbeleggingsinstellingen in Nederland zoals Bouwinvest, Altera en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. ‘Vrijwel alle IVBN-leden hebben een FBI-structuur’, aldus Van Blokland.

De Nederlandse vastgoed-FBI dient thans haar nul procent vennootschapsbelastingtarief in te leveren voor een dividendbelastingvoordeel dat met name door andere partijen zal worden genoten, concludeerden Dick Simonis en Wiebe Brink van EY Real Estate in een dinsdagavond uitgegeven verklaring.

‘Ik kan me niet voorstellen dat de intentie is om hiermee in een klap een bestaand regime van de tafel te vegen,’ reageert ING-vastgoedanalist Jaap Kuin, die ook wijst op de grote consequenties voor particuliere vastgoedbeleggers in FBI’s. ‘De hardst getroffene in dit scenario is de Nederlandse particulier die sowieso al geen dividend belasting betaalde en nu ook nog eens een VPB belasting zou moeten zien. Hij zou dan dubbel getaxed worden in box3, wat niet de bedoeling zal zijn.  Helaas is de wetgever in Nederland niet veel  opgeschoten sinds de invoering van de FBI in 1969. Wellicht een mogelijkheid om te kijken naar België en daar de beste punten uit te lenen en met een degelijke REIT regime te komen.’

De Nederlandse Fiscale Beleggingsinstelling (FBI) bestaat sinds 1969 en beoogt de vennootschapsbelastingdruk weg te nemen bij collectief beleggen via een lichaam. Het is het oudste zogenoemde REIT-regime ter wereld, zoals de fiscaal transparante structuur voor vastgoedbeleggingsinstellingen internationaal te boek staat. EPRA, de Europese branchevereniging voor beursgenoteerd vastgoed, maakt zich al vele jaren sterk voor meer REIT-regimes in Europa. Na veel gelobby zit er nu ook schot in de Poolse REIT, die begin 2018 wordt verwacht, zie ceo Dominique Moerenhout in het septembernummer van Vastgoedmarkt.  Dat zou de 14de REIT zijn in Europa.

Reageer op dit artikel