Prima eerste half jaar Klépierre

Prima eerste half jaar Klépierre

Klépierre heeft goed geboerd in de eerste zes maanden van dit jaar. Het resultaat per aandeel steeg met 7,8 procent tot 1,31 euro.

Dat meldt de Franse beursgenoteerde winkelcentrumbelegger, actief in veertien Europese landen waaronder Nederland.

De netto huurinkomsten van de winkelcentra stegen met 2,9 procent tot 542 miljoen euro. Like-for-like  was zelfs sprake van 3,2 procent groei. Topman Jean-Marc Jestin wees er in zijn toelichting op dat de huurgroei 200 basispunten hoger uitviel dan de indexatie. 'Dat is het resultaat van onze strategie om op de beste retailers te focussen.' Eerder publiceerde het bedrijf al gunstige resultaten over de eerste drie maanden.

Klépierre tekende in de eerste zes maanden van dit jaar 958 huurcontracten, waarvan 809 verlengingen. Bij deze vernieuwingen schoot de huurprijs gemiddeld met 11,2 procent omhoog.

De omzet van de winkeliers in de centra steeg met 1,4 procent. In thuismarkt Frankrijk, goed voor 30 procent van de totale portefeuille, steeg de winkelomzet met 2,4 procent. Turkije deed het op dit punt het best met een plus van 12,6 procent, gevolgd door Hongarije (10,8 procent) en Portugal (5,7 procent).  Sterkste krimp was in Denemarken (-3,2 procent) en België (-2,9 procent). Over Nederland wordt als enige markt niets gemeld, omdat hier slechts enkele retailers hun verkoopgegevens delen met de huurbaas.

De waarde van de portefeuille groeide naar van 23,9 miljard naar 24,59 miljard euro. Op basis van de identieke   portefeuille van een jaar dikte de waarde met 2,9 procent aan.

De Fransen, die in 2015 het Nederlandse Corio inlijfden na enig duw-en trekwerk van grootaandeelhouder APG, hebben een projecten pijplijn van 2,9 miljard euro. In de uitbreiding en renovatie van Hoog Catharijne in Utrecht, het grootste winkelcentrum van Nederland, wordt 438 miljoen euro gestoken. Sinds de oplevering van de fase die in maart van dit jaar werd opengesteld, heeft het grootste winkelcentrum van Nederland 12 procent meer bezoekers getrokken. Eind 2019 moet de megaklus geklaard zijn. De werkzaamheden begonnen in 2009.

Klépierre verwacht dat het resultaat per aandeel over heel 2018 uitkomt op 2,62 euro. Dat zou 5,6 procent meer zijn dan in 2017 en vormt de top van de eerder gemelde  verwachting van 2,57-2,62 euro.

De analisten van J.P. Morgan in Londen toonden zich ingenomen met de resultaten. Het aandeel staat bij deze Amerikaanse bank op 'kopen' met een koersdoel van 45 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de huidige 31,80 euro.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.