nieuws

DNB verlaagt bbp-groei 2018 met 60 basispunten

Financieel

De Nederlandse economie groeit de komende jaren minder hard. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die daarmee eerdere ramingen naar beneden bijstelt.

DNB verlaagt bbp-groei 2018 met 60 basispunten
DNB-hoofdkantoor

Was de groei vorig jaar nog 3,3 procent, dit jaar wordt dat 2,5 procent, verwacht DNB. In december schatte de centrale bank de groei voor dit jaar nog in op 3,1 procent. De groei vlakt vervolgens verder af naar 2,1 procent in 2019 en 1,9 procent in 2020. De lagere groei dit jaar heeft vooral te maken met een tegenvallend eerste kwartaal. Daarin nam met name de export van energie af. De consumptiegroei van huishoudens compenseert dat de rest van het jaar en wordt ook in de komende jaren belangrijk.

Die groei wordt veroorzaakt door een hoger besteedbaar inkomen voor huishouden, wat weer grotendeels te maken heeft met de stijging van de lonen. DNB hamerde er al enige tijd op dat daar ruimte voor was, maar nu pas ziet de centrale bank een duidelijke toename. Ook de verlaging van de inkomstenbelasting geeft huishoudens meer ruimte. De inflatie neemt volgend jaar flink toe. Dit jaar is die nog 1,1 procent, in 2019 schiet die naar 2,5 procent door hogere lonen en de geplande verhoging van het lage btw-tarief. In 2020 daalt de inflatie dan weer naar 1,7 procent.

In een volwaardige handelsoorlog ziet DNB een risico, met name voor een ‘open, exportgerichte economie als Nederland’. Die kan gevolgen hebben voor de economische groei, de waarde van export en import. Als bedrijven daardoor getroffen worden, kan ook de werkloosheid stijgen. De Brexit blijkt vooralsnog vooral voor het Verenigd Koninkrijk gevolgen te hebben, maar dat kan veranderen afhankelijk van welke vorm het vertrek van de Britten uit de Europese Unie krijgt.

Reageer op dit artikel