blog

Een pak voor een hart

Financieel

Een pak voor een hart
Johannes van Bentum

Als vrolijke noot bij het afscheid van NVM-voorzitter Ger Jaarsma is de voormalig Olympisch schaatser Mark Tuitert uitgenodigd.

In de Hooge Schuur op de Heerlijkheid Mariënwaerdt trekt hij parallellen tussen de topsport en het leiding geven aan een branchevereniging van makelaars en taxateurs. De titel van zijn presentatie is direct al raak: ‘Zonder strijd geen overwinning’.

Dat is direct de kortst mogelijke samenvatting van de drie jaar die Jaarsma aan het roer stond bij NVM. Hij had de opdracht om de branchevereniging klaar te maken voor de toekomst. Daarvoor waren ingrijpende maatregelen noodzakelijk en natuurlijk stuitten zijn vergaande voorstellen op verzet. Al leek dat verzet aanvankelijk alleszins mee te vallen.

De cruciale ledenraadsvergadering van december 2017 verliep in relatieve harmonie. Er werden door het bestuur een aantal essentiële veranderingen in de organisatiestructuur voorgelegd en aangenomen. De overwinning voor Jaarsma lag binnen handbereik. Tot ieders verbazing – en ontzetting – was het pas bij de volgende ledenraadsvergadering, die van maart 2018, dat de bom tot ontploffing kwam. En hoe.

Inhoudelijke discussie

Jaarsma vertelt in zijn afscheidsspeech dat hij de inhoudelijke discussie nooit uit de weg is gegaan. Maar in maart 2018 ging het niet langer over de materie, er werd op de man gespeeld. Directeur Annie van de Riet, die net als Jaarsma de volle laag kreeg, trok direct haar conclusies en stapte korte tijd later op. Maar Jaarsma liet zich niet wegsturen. Dat was niet de makkelijkste keuze.

De NVM-voorzitter krijgt het zichtbaar te kwaad als hij vertelt dat hij het alleen heeft kunnen volhouden door de steun van zijn gezin. Zijn vrouw springt op van de eerste rij en kust hem op de mond. Jaarsma herpakt zich en zet nog eens op een rij hoe de vereniging er bij zijn vertrek beter voor staat, dan toen hij aantrad.

Professioneel leidinggeven

Penningmeester en makelaar Michel ten Hag vindt terugblikkend dat de vereniging zijn eerste voorzitter van buiten de sector deze ellende had moeten besparen. Maar voor de vereniging was het aantreden van een buitenstaander als voorzitter evengoed een nieuwe situatie. Jaarsma is volgens hem professioneel leiding blijven geven onder de moeilijkste omstandigheden. ‘Ger, jij bent zuiver op de graat’, complimenteert hij hem.

Jaarsma wordt uitgezwaaid met een waardebon voor het uitzoeken van een pak bij herenmodezaak Oger. En hij krijgt een fles Taittinger om samen met zijn vrouw de afsluiting van deze woelige periode – de telefoon rinkelde zelfs ‘s nachts – te vieren. Hij start in september 2019 als voorzitter van de Nederlandse ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven. Afbouwen, een kans die hij bij de makelaarsvereniging niet kreeg.

Over de auteur:
Johannes van Bentum is hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.

Dit hoofdredactioneel commentaar staat in Vastgoedmarkt van juli/augustus 2019.

Reageer op dit artikel