blog

(Kamer)vragen naar de bekende weg

Financieel

De huurmarkt is een prominent thema op de politieke agenda. Logisch dus dat er Kamervragen over worden gesteld.

(Kamer)vragen naar de bekende weg

Deze vragen zijn echter helaas soms van een bedroevend laag niveau. Zo stelden de Kamerleden Nijboer (PvdA) en Beckerman (SP) aan de minister de vraag of een verhuurder een boete mag uitdelen aan een huurder als die zijn sleutel kwijtraakt of zijn fiets verkeerd heeft gestald. Op 29 oktober 2018 kwam het voor de hand liggende antwoord van de minister dat dit uiteraard mag. Het spreekt voor zich dat een verhuurder de huurder in het kader van veiligheid en overlast informeert en indien nodig huisregels handhaaft.

Dit soort zinloze Kamervragen draagt niet bij aan een betere huurmarkt omdat de antwoorden op voorhand al bekend zijn. Bovendien wordt het ambtelijk apparaat van het ministerie zinloos beziggehouden omdat antwoord geven tijd kost, ook als het gaat om irrelevante vragen.

In plaats van zich met fietsen en sleutels van huurders te bemoeien, zouden Kamerleden zich in mijn ogen beter kunnen richten op de thema’s die er werkelijk toe doen. Denk hierbij aan het beleid van verhuurders ten aanzien van huurderstevredenheid, bedrijfslasten bij woningcorporaties en keuzes in duurzaamheid.

Over de auteur:
Frank van Min is directeur van Wolf Huisvestingsgroep.

Reageer op dit artikel