nieuws

‘Meer behoefte aan geïntegreerd platform door proptech’

Data en technologie

Bang voor alle nieuwe proptech uitdagers met hun deeloplossingen is marktleider Yardi Systems niet.  ‘Het zal de behoefte in de vastgoedmarkt aan goed geïntegreerde platforms alleen maar doen toenemen. ‘

‘Meer behoefte aan geïntegreerd platform door proptech’

Dat zegt Richard Gerritsen, Regional Director European Sales Yardi Systems.  ‘Een solide platform heb je gewoon keihard nodig, wil je werkelijk kunnen profiteren van de mogelijkheden die de datarevolutie biedt aan vastgoedondernemingen en tegelijkertijd ook tegemoet kunnen komen aan alle eisen van meer transparantie, rapportage enzovoorts.’

Toen Gerritsen in 2005 de overstap maakte van een software start-up telde Yardi wereldwijd 350 medewerkers, en was hij de achtste werknemer in Europa. Thans beschikt het bedrijf van oprichter, grootaandeelhouder en chairman Anant Yardi over zo’n 6.000 medewerkers, waarvan ruim duizend in Europa die 275 Europese klanten bedienen vanuit vestigingen in Londen, Amsterdam, Mainz en een groot productiecentrum/backoffice in de Roemeense stad Cluj.

Groot en klein

Tot de klanten behoren kleinere lokale partijen met een beheerde portefeuille van 150 miljoen, tot wereldspelers waaronder Prologis, CBRE, Cushman & Wakefield, JLL en CBRE Global Investors. Yardi claimt zelfs dat vijf van tien grootste vastgoedvermogensbeheerders ter wereld gebruikmaken van Yardi-software. Het Amerikaanse software bedrijf baseert zich daarbij op de wereldwijde ranglijst naar assets onder management 2018 van INREV, de Europese branche-organisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, en haar Aziatische en Amerikaanse zusterorganisaties ANREV en NCREIF.

Hoe houdt zijn onderneming de razendsnelle ontwikkelingen op de proptech markt bij? Is er een aparte afdeling die al het nieuwe aanbod monitort? Gerritsen: ‘Wij doen dat met ruim 2.000 software ontwikkelaars. Wij zijn daarnaast in een constante dialoog met onze klanten en koepelorganisaties, wereldwijd. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet maar zijn geen volger. Nieuwe technologie en concepten worden zowel intern geïnitieerd en ontwikkeld. Maar er worden ook acquisities gedaan om technologische innovaties over te nemen. Het grote verschil met andere ondernemingen is dat wij deze concepten volledig herschrijven en of herontwikkelen binnen ons eigen technologische platform.’

Onderzoek en ontwikkeling

Volgens hem worden de eigen producten en diensten continu aangepast aan de laatste stand van de techniek. ‘Wij steken als private onderneming – die niet op de huid wordt gezeten door beursanalisten en hijgerige aandeelhouders  – maar liefst 25 procent van onze bijna 1 miljard dollar omvattende omzet in onderzoek en ontwikkeling. Zo hebben we ook een compleet nieuwe serie producten en diensten kunnen ontwikkelen waarmee wij onze leidende positie op het gebied van technologie voor de vastgoedsector verder zullen uitbouwen.’

Gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten, zegt deze manager: ‘Er zijn bijvoorbeeld initiatieven op het gebied van energie management waarbij sensoren en slimme algoritmen zorgen voor een lager energieverbruik. Ook het hele procure to pay proces, dus de hele administratieve afwikkeling van de inkoop van goederen en diensten, kunnen wij volledig automatiseren voor onze vastgoedklanten. Ook bieden we innovatieve oplossingen om van het verhuurproces voor zowel woningen als commercieel vastgoed een self-service process te maken.’

Reageer op dit artikel