Nicole Maarsen: 'We moeten verder kijken dan de coronacrisis'

Nicole Maarsen: 'We moeten verder kijken dan de coronacrisis'

Natuurlijk moeten noodlijdende retailers uit de brand worden geholpen. Maar daarmee heb je nog geen duurzame oplossing voor wanneer deze coronacrisis voorbij is. 'Hoe verdelen we de pijn als straks al die partijen het langdurig lastig krijgen?'

Dat zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Real Estate in een interview met Vastgoedmarkt.

Maarsen is als vertegenwoordiger van de institutionele beleggers (IVBN) betrokken bij het overleg tussen beleggers en retailers om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Vorige week werd een oproep gedaan. Maar daarmee is het probleem nog lang niet opgelost.

Vorige week werd een soort tijdelijk akkoord gesloten waardoor retailers in acute nood wat adempauze kregen. De partijen zouden op zoek gaan naar een duurzamere oplossing. Is die al gevonden?

'De reden waarom we bij elkaar zijn gekomen, was omdat vastgoedbeleggers zoals wij brieven kregen van grote retailers waarin zij eenzijdig aangaven voorlopig geen huur te betalen. Tegelijkertijd waren er kleine retailers die dreigden om te vallen. Vanuit die stress is dit overleg ontstaan en daardoor hebben we wat tijd kunnen kopen. Nu is het zaak dat meer partijen gaan aansluiten zoals de Horeca NL, de banken e.d.  Samen met de overheid gaan we dan werken aan een duurzame oplossing voor de lange termijn. Daarover zijn we nu ook met het ministerie in gesprek.'

Een van de pijnpunten tijdens het overleg zat hem in het verschil tussen grote en kleine retailers, branches die het lastig hebben en branches die het beduidend minder lastig hebben zoals de foodketen. Ook de diversiteit tussen beleggers is daarbij essentieel. Beleggers willen daarom maatwerk. Is dat probleem al opgelost?

De huidige problemen spelen bij non-food en dan vooral de Mkb’ers. Supermarkten draaien goede omzetten, die hoef je nu niet te helpen. Eén maand huuropschorting voor partijen die het niet nodig hebben, betekent bijvoorbeeld zes maanden voor een Mkb’er. Je focus moet in crisistijden liggen op de ondernemers met een gezond verdienmodel die nu dreigen om te vallen.

De kou is nog niet uit de lucht?

Grote retailers moeten in dialoog gaan in plaats van eenzijdige briefjes sturen. Wees integer, voer een terughoudend dividendbeleid, neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is de oproep die de brancheverenigingen van huurders en verhuurders doen. Gelukkig gaat dat goed bij heel veel partijen, maar helaas niet bij allemaal.

Er is ook kritiek op vastgoedbeleggers. Jullie hebben goed verdiend de afgelopen jaren en kunnen nu best wat terugdoen toch? Waarom doen jullie zo moeilijk?

Wij doen helemaal niet moeilijk. Iedereen die in de problemen zit en zich bij ons meldt, krijgt huuropschorting als we in dialoog kunnen vaststellen dat dat gewenst is. Maar je moet je realiseren dat ook de mogelijkheden van verhuurders niet oneindig zijn. Als dit vijf maanden duurt, komen ook financieringen en lopende bouwprojecten op enig moment in gevaar. Daarom is het zo belangrijk dat er een oplossing komt met de hele keten. Ook de banken moeten meedoen en vooral de Rijksoverheid. Het is nu tijd om tot een oplossing te komen voor de lange termijn. We moeten verder kijken dan deze crisis.’

Welke oplossingen liggen er in het verschiet voor de lange termijn?

Dit is een tijdelijke crisis. Straks gaan alle winkels weer open en gaat iedereen weer winkelen. Maar zijn dan de problemen in de retailsector daarmee opgelost? Een aantal retailers zat al in de problemen voor het coronavirus uitbrak. Hoe gaan we daarmee om? Hoe gaan we met z’n allen die pijn verdelen? Tegelijkertijd moeten we oppassen voor paniekreacties. Laten we deze crisis gebruiken om tot een gezamenlijke oplossing voor die structurele problemen te komen.’

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.