Coronacrisis: buitenlandse belegger minder tuk op Nederlandse hypotheek

Coronacrisis: buitenlandse belegger minder tuk op Nederlandse hypotheek

Regiepartijen, die vaak via buitenlandse beleggers geld steken in de Nederlandse hypotheken, hebben de afgelopen weken verschillende keren hun rentetarieven verhoogd. Dit meldt hypotheekwinkel De Hypotheekshop die enerzijds een recordaantal aanvragen noteert, maar anderzijds wijst op een teruglopend aantal transacties.

De tweede week van de coronacrisis (23 t/m 29 maart) brak volgens De Hypotheekshop wederom records in hypotheekaanvragen. Met 18.000 aanvragen kende vorige week zelfs het hoogste aantal hypotheekaanvragen sinds de start van de meting door transactieplatform HDN in 2011.

Lange renteperioden

Belangrijke oorzaak daarvoor is volgens de hypotheekwinkel de verhoging van de hypotheekrente door aanbieders. Net als vorige week zorgde dat voor een forse toename van consumenten die hun hypotheek willen oversluiten (+35 procent ten opzichte van de eerste week van de coronacrisis). Met een renteduur van gemiddeld bijna 19 jaar, koos men daarbij massaal voor de lange renteperioden 20 en 30 jaar vast.

Buitenlandse beleggers

Door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en de forse stijging van de rente op staatsleningen, hebben veel geldverstrekkers hun tarieven verhoogd. De maand maart telt daardoor het hoogste aantal renteverhogingen sinds oktober 2018. De hypotheekrente steeg vorige week naar 1,63 procent.  Opvallend is dat bijna alle verhogingen afkomstig zijn van regiepartijen, die geld van (buitenlandse) investeerders beleggen in hypotheken. Enkele aanbieders hebben hun rentes zelfs al twee keer verhoogd.

Afspraken over rendement

Maar liefst 75 procent van alle renteverhogingen sinds oktober is afkomstig van regiepartijen. In de periode 2016-2018 lag dit percentage nog rond de 50 procent. De vraag is volgens De Hypotheekshop wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze stijging. 'Wellicht dat de marges door de toegenomen concurrentie dunner zijn geworden en regiepartijen, vanwege afspraken met investeerders over het te maken rendement, sneller moeten handelen als de kapitaalmarktrente oploopt.'

Situatie zelfstandigen

De Hypotheekshop verklaart het uitblijven van een daling in het aantal aanvragen uit het feit dat mensen nog steeds op zoek zijn, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. Daarnaast zien met name starters hun kans schoon, nu de concurrentie van andere huizenkopers in deze periode minder is. De Hypotheekshop: 'Eveneens opmerkelijk is dat het aantal aanvragen van zelfstandigen geen dip vertoont. Zakelijk Inkomen en Raadhuys, twee specialisten in het bepalen van het inkomen van ondernemers voor geldverstrekkers, zien vooralsnog geen afname. Wel worden er in sommige gevallen door geldverstrekkers aanvullende vragen gesteld bij aanvragen van bijvoorbeeld zzp’ers of flexwerkers.

Beeld over paar weken

De vraag is volgens De Hypotheekshop of dit beeld over een paar weken nog hetzelfde is. 'Makelaars zagen de afgelopen week het aantal transacties afnemen. Ook vonden er minder bezichtigingen plaats. Tegelijkertijd is de rente op de kapitaalmarkt vorige week gedaald en verlagen de eerste geldverstrekkers komende week alweer hun hypotheekrentes. Er is momenteel dus een groot contrast tussen de huidige aanvraagpiek en de signalen voor de wat langere termijn.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.