nieuws

Zzp’er ziet nog veel beren op de weg richting eigen huis

Financieel

De meeste zelfstandigen denken dat het voor hen lastiger is om een hypotheek te krijgen dan voor een werknemer en dat ze minder kunnen lenen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van hypotheekwinkel De Hypotheker, onderdeel van de Blauwhoed Groep.

Zzp’er ziet nog veel beren op de weg richting eigen huis

Drie op de vier zelfstandig ondernemers verwachten dat zij bij een hypotheekaanvraag over meer financiële middelen moeten beschikken dan mensen die in loondienst werken. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hypotheekverstrekking aan zzp’ers en ondernemers’ uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van De Hypotheker. Daarnaast is bijna driekwart ervan overtuigd dat het proces om een hypotheek af te sluiten lastiger is als zelfstandige.

‘Strenge regels’

Ruim 7 op de 10 zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen, verwachten hierbij meer belemmeringen op hun weg te vinden dan iemand die in loondienst is. Van deze groep zegt een op de vijf zelfs te hebben overwogen in loondienst te gaan om een woning te kunnen kopen. Daarnaast stellen zes op de tien zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen dat de ‘strenge regels’ het lastig maken om een hypotheek te krijgen als zelfstandige.

Mogelijkheden zelfstandigen

De Hypotheker wijst er echter op dat de mogelijkheden voor zelfstandigen bij het afsluiten van een hypotheek zijn versoepeld. Waar voorheen minimaal drie jaarrekeningen nodig waren voor een hypotheekaanvraag, kunnen ondernemers nu al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten op basis van een inkomensverklaring. Hoewel de regelgeving voor zelfstandig ondernemers soepeler is, blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers hiervan niet of beperkt op de hoogte is.

Online tool

Samen met bureau Raadhuys, dat inkomensverklaringen verstrekt, heeft De Hypotheker een online tool ontwikkeld waarmee zelfstandigen snel duidelijkheid kunnen krijgen wat hun mogelijkheden voor een hypotheek zijn.

Reageer op dit artikel