'Verhoging overdrachtsbelasting kan voor rust zorgen'

'Verhoging overdrachtsbelasting kan voor rust zorgen'
wethouder Laurens Ivens

Het terugbrengen van de overdrachtsbelasting van 2 naar 6 procent is één van de middelen waarop de verhuurderheffing budgetneutraal kan worden afgeschaft. Volgens de Amsterdamse woonwethouder Laurens Ivens (SP) kan dit zorgen voor enige rust op de koopmarkt.

De Amsterdamse woningmarkt en de wijde omgeving piept en kraakt door de aanhoudende overvraag naar betaalbare woningen. Daarom kreeg ook Amsterdam, in navolging van onder meer Eindhoven en de Zuidelijke Randstad (Rotterdam e.o.) in samenspraak met Rijk en provincie een woondeal.

Bijdrage corporaties

Tot 2025 moet er 100.000 woningen bijkomen, waarbij ook de corporaties een forse bijdrage moeten leveren. Die hebben echter direct aangegeven niet aan die verwachtingen te kunnen voldoen door geldgebrek. De Amsterdamse woonwethouder Laurens Ivens (SP) onderstreept die zorgen in een interview met Vastgoedmarkt. ‘Uit ons onderzoek naar de 18 actieve corporaties in onze regio blijkt dat er bij ongewijzigd beleid 3 over een paar jaar in gevarenzone dreigen te komen. Een grote nieuwbouwopgave wordt dan lastig, zeker in combinatie met de aangescherpte regelgeving en de verduurzamingsopgave.’

Crisisversterkende maatregel

De grootste bottleneck zit hem volgens Ivens evenwel in de verhuurderheffing. ‘Dat is echt een pure crisismaatregel geweest om tekorten bij de Rijksoverheid op te lossen. Maar ook een maatregel die de crisis op de woningmarkt heeft versterkt, want toen de crisis aanbraken haakten de marktpartijen als eerste af. De niet-marktpartijen bouwden nog even door, dus was de logische gedachte om hen maar een heffing op te leggen.’

Schoon schip

Voor het handhaven van de verhuurderheffing is volgens Ivens geen goed inhoudelijk argument te vinden. ‘Ja, ze hebben er een potje van gemaakt voor de crisis. (…) Maar inmiddels kun je wel zeggen dat er schoon schip is gemaakt. En om controle op de sector te houden kun je gemeente ook prestatieafspraken met ze maken; dat levert meer dan dat je ze financieel pakt, waar daarmee pak je uiteindelijk alleen de gewone Amsterdammer die wil wonen’

Eenzijdig wegsnijden

Hij begrijpt dat de minister van Financiën vermoedelijk niet zit te wachten op het eenzijdig wegsnijden van de jaarlijkse inkomsten van pakweg 2 miljard aan verhuurderheffing. ‘Maar er zijn ook tal van andere manieren om daarvoor te compenseren. Een goede optie is dat je die andere crisismaatregel, de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent weer terugdraait. Maar zorg in ieder geval voor ontheffing van de verhuurderheffing bij nieuwbouw. Ik ben heel blij dat we dat hebben kunnen regelen met de minister voor alle extra woningen die we bovenop de bestaande afspraken gaan bouwen.’

3.000 tijdelijke flexwoningen

In het licht van de woondeal heeft minister Ollongren aangegeven zich in ieder geval hard te gaan maken voor een vrijstelling van de verhuurderheffing voor de 3.000 extra tijdelijke flexwoningen die de Metropool Regio Amsterdam voornemens is te realiseren op plekken waar nu nog geen bestemmingsplan voor is.

Lees het complete interview met Laurens Ivens in Vastgoedmarkt 7, deze uitgave verschijnt op vrijdag 20 september 2019.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.