nieuws

Altera zoekt comfort in waardeontwikkeling portefeuille

Beleggingen

Altera zoekt comfort in waardeontwikkeling portefeuille
Jaap van der Bijl

Vastgoedbelegger Altera en technologiebedrijf Geophy werken samen aan een methode die een evenwichtiger zicht op de waardeontwikkeling van de beleggingsportefeuille moet bieden.

Altera constateert dat in de waardebepaling door taxateurs regelmatig grote verschillen zitten. ‘Taxeren kent ook een menselijke factor, dat begrijp ik heel goed’, zegt ceo Jaap van der Bijl. ‘De wisselingen in de resultaten willen wij graag beter verklaren, om daarover verantwoording te kunnen afleggen aan onze aandeelhouders.’

Altera wil de waardeontwikkeling beter kunnen onderbouwen en te verklaren zodat het rendement op beleggingen beter voorspelbaar wordt. ‘Consistentie in de waardeontwikkeling bepaalt in hoge mate de waardering van vastgoed als belegging bij investeerders. Bij de wisselende uitkomsten van taxaties zoals we die nu regelmatig zien, voelen onze aandeelhouders zich toch altijd wat oncomfortabel.’

Lorenzo Dorigo

Lorenzo Dorigo

Geophy is gespecialiseerd in innovatieve technologie om de waarde van vastgoed te doorgronden. ‘Voor beleggingen in vastrentende waarde en aandelen word deze technologie alom gebruikt. Voor vastgoed is het een nieuwe toepassing. We brengen de vastgoedsector de 21 eeuw binnen’, zegt Lorenzo Dorigo, hoofd business development Europe bij Geophy.

Scala aan gegevens

De waarde van een object wordt uiteindelijk bepaald door de mogelijkheden en kwaliteit die het biedt aan de gebruiker, stelt Dorigo. ‘GeoPhy gebruikt daarom een scala aan gegevens die met traditionele methoden nauwelijks te benaderen zijn. Bij vastgoed gaat het om locatie, locatie en locatie, wij integreren daarom hyper lokale data in onze systemen. Daarmee zijn we in staat niet-lineaire relaties te verkennen en de waarde beter te schatten.

Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen

Altera en Geophy lichten hun visie en plannen toe tijdens de sessie ‘ Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen’ op donderdag 6 juni om 15.00 uur op de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) tijdens vastgoedbeurs Provada.  Onder leiding van Tom Berkhout, professor of Real Estate Nyenrode Business Universiteit, gaan Cyril van den Hoogen van Altera, Lorenzo Dorigo van Geophy en Marcel de Boer van Rics Europa met elkaar in debat.

Reageer op dit artikel