Werkgevers: 'Politiek maskeert kosten Klimaatakkoord'

Werkgevers: 'Politiek maskeert kosten Klimaatakkoord'
Den Haag / Nederland / Portret van Hans de Boer, voorzitter van VNO NCW. 23.06.2015 © Julius Schrank

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland uit van veel te lage kosten voor het verduurzamen van woningen en kantoren.

In een brief aan minister Wiebes (EZK) en de Tweede kamer wijzen Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) en Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) op de vragen en twijfels die ondernemers hebben over de gehanteerde veronderstellingen en modelberekeningen bij het Ontwerp Klimaatakkoord.

Diverse vragen

In hun brief leggen de ondernemingsorganisaties diverse vragen neer bij de planbureaus naar aanleiding van hun recente doorrekeningen. Zo lijkt PBL uit te gaan van gemiddeld 15.000 euro investeringskosten per woning om deze via de wijkaanpak aardgasvrij te maken. 'Dat is weinig. Gemiddeld kost het bijna energieneutraal maken van een woning namelijk al gauw zo'n 30.000 euro en het gasvrij en CO2-neutraal maken van oude woningen komt op wel 60.000 euro of meer. Voor ondernemers geldt veelal een dubbele rekening, omdat ze ook hun bedrijfspand moeten verduurzamen', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Ook vragen de ondernemingsorganisaties zich af welke veronderstellingen het PBL heeft gemaakt ten aanzien van de bereidheid van huiseigenaren en ondernemers om deze investeringen daadwerkelijk te doen. 'In hoeverre heeft dit alles realiteitsgehalte dan wel maatschappelijk draagvlak en gaat het allemaal ook echt gebeuren?'

'Geen splijtzwam'

De Boer en Vonhof stellen dat de klimaattransitie moet doorgaan, maar stellen dat de huidige politieke koers rond het klimaatakkoord te veel de echte prijs ervan voor burgers en bedrijven maskeert. 'Dat is slecht voor het draagvlak, voor echte innovatie en een onderschatting van burgers en ondernemers. Een eerlijke en kansrijke klimaataanpak is mogelijk, maar dan moeten we transparant en open aan de slag. Het klimaatbeleid moet geen splijtzwam worden in de Nederlandse samenleving,' aldus de organisaties, die pleiten voor een zorgvuldig vervolgproces via bijvoorbeeld de SER.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.