nieuws

Volhouder Vugts heeft Haarendael nu in handen

Beleggingen

Volhouder Vugts heeft Haarendael nu in handen
Landgoed Haarendael in Haaren, foto Kees Wittenbols

De Haarense ondernemer Wim Vugts kocht na een verbeten strijd met de gemeente een landgoed in zijn eigen dorp.

Het kan nu herontwikkeld worden. De gemeente wilde haar voorkeursrecht wilde laten gelden, omdat ze de plannen van Vugts niet vertrouwden.

Jaren geleden besloot zorginstelling Cello het statige landgoed af te stoten. Er was al overeenstemming met ondernemer Vugts die er arbeidsmigranten in wilde onderbrengen. In een geheime vergadering stak de gemeenteraad daar toen een stokje voor. De gemeente eiste het recht van eerste koop op. Ondertussen werd Haarendael wel voor twaalf jaar aan Vugts verhuurd. De gemeente Haaren had echter geen doel met dat landgoed en daarom deed Cello het weer in de aanbieding. Nu is het verkocht voor dezelfde prijs als het vier jaar geleden waard zou zijn, drie en een kwart miljoen (bron Kadaster).

Volhouder

De Haarense ondernemer Wim Vugts die na de lange procedure het landgoed Haarendael, een landgoed van 33 hectare met 25.000 m2 monumentale opstallen, heeft gekocht van Stichting Cello gaat voor de herontwikkeling een samenwerking aan met Lithos projectontwikkeling. De totale kadastrale grootte is 59.330 m2. Lithos projectontwikkeling onthulde vandaag haar plannen in het Brabants Dagblad. Klotz bedrijfshuisvesting die eerder Vugts adviseerde bij de aankoop adviseerde Vugts eveneens omtrent de ontwikkeling door Lithos.

Seminarie, oorlogsmonument, zorginstelling

Haarendael is gebouwd als seminarie; een opleidingsinstituut voor geestelijken. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers gebruikt als gevangenis, er is een gedenkplaats daarvoor op het landgoed. Later kwam het pand in handen van zorginstelling Cello en gingen er mensen met een beperking wonen. De bewoners van Haaren waren niet allemaal voor de ontwikkeling door Wim Vugts, ze wilden dat het landgoed een meer beschermde status kreeg.

Reageer op dit artikel