Particuliere verhuur: Groningen spant de kroon

Particuliere verhuur: Groningen spant de kroon

Studentenstad Groningen heeft het hoogste percentage particuliere huurwoningen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart (27 procent) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15 procent), Den Haag (13 procent) en Amsterdam (12 procent). Gemiddeld in Nederland is dat 6 procent.

Toeristische gemeenten

Ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel relatief hoog (respectievelijk 15 en 11 procent). Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via AirBnB of andere platforms.

Bijna de helft

De totale Nederlandse woningvoorraad bestond in 2018 uit bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42 procent een huurwoning. Van deze huurwoningen was het grootste deel een corporatiewoning; de overige 31 procent van de huurwoningen was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren. In 2012 lag dat met 27 procent nog iets lager. Bijna de helft (47 procent) van de woningen in eigendom van overige verhuurders was in 2018 in handen van particuliere verhuurders.

Vijftig woningen

In 2018 verhuurden ruim 280 duizend personen ruim 475 duizend woningen. Verreweg de meeste particuliere verhuurders, 8 op de 10, hebben één woning in de verhuur. Een kleine groep, 4 procent, verhuurt vijf of meer woningen. Hiervan heeft een groep van 250 particuliere verhuurders elk meer dan vijftig woningen in bezit voor de verhuur.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.