nieuws

Nieuwe Spar-filialen kennen weinig beperkingen

Beleggingen

Tegen de dreigende marktkrimp in opent supermarktconcern Spar in hoog tempo nieuwe vestigingen in Nederland. Door te werken met flexibele concepten heeft  Spar weinig last van lokale beperkingen.

Nieuwe Spar-filialen kennen weinig beperkingen

Nog dit jaar wil Spar 15 nieuwe city vestigingen te openen. Inmiddels zijn er al 48 Spar city winkels, vooral in de Randstad en Noord-Brabant en Van der Ent verwacht binnen twee jaar naar honderd filialen te groeien. Daarnaast opereert het supermarktconcern met nog vier andere concepten, Spar buurt (ca. 185 winkels), Spar enjoy (op vakantieparken), Spar university en Spar expres.

Franchise-elementen

Bij alle nieuwe vestigingen is het moederbedrijf de hoofdhuurder. Van een knellend franchisekorset is volgens CEO John van der Ent echter geen sprake. ‘Natuurlijk zitten er franchise-elementen in, maar de ondernemer zelf is toch echt het belangrijkste. De gastheer of gastvrouw weet in zijn of haar omgeving alles. We zijn niet voor niets betrokken bij het platform tegen de eenzaamheid. Kinderen bestellen bij ons eten voor hun ouders en de lokale ondernemer kan bij het bezorgen gelijk een oogje in het zeil houden.’

Modulair opgebouwd

Nieuwe Spar-filialen worden volgens manager Acquisitie en Vastgoed Christian Koopmans modulair opgebouwd. ‘Er wordt ons veel vastgoed aangeboden. Als blijkt dat er ruimte in de loopstroom is, gaan we met minimaal twee mensen met onze rug naar pand staan, om te bepalen of het daadwerkelijk in het plaatje past wat wij voor ogen hebben. Daarbij zijn we behoorlijk flexibel. Bij een buurtwinkel in een nieuw dorp of nieuwe wijk moet je denken aan winkeloppervlaktes van tussen de 500 en 800 vierkante meter. Bij het city-concept heb je het over een minimum van rond de 200 vierkante meter met een uitloop naar 400-450 meter. Er zijn geen logistieke beperkingen, ook in een pijpenla kan een SPAR gevestigd worden, omdat de winkels niet per se aan de achterkant bevoorraad moeten worden.

Drie soorten pindakaas

Van der Ent: ‘We kiezen voor een breed assortiment, maar in plaats van uit zes verschillende soorten pindakaas kunnen onze klanten bij wijze van spreken kiezen uit drie varianten. Het geringe ruimtebeslag maakt onze winkels ook bij uitstek geschikt voor binnenstedelijke ontwikkelingen.’

Lees het complete interview met John van der Ent en Christian Koopmans in de papieren uitgave van Vastgoed Markt. Deze verschijnt op 19 april 2019. 

Reageer op dit artikel