nieuws

Marathon verkoopt 5 Keizers aan Union Investment

Beleggingen

Een fonds van MCAP Global Finance (UK) heeft kantoorgebouw 5 Keizers in Amsterdam verkocht aan Union Investment.

Marathon verkoopt 5 Keizers aan Union Investment

De transactie omvat een commercieel verhuurbaar vloeroppervlakte van ongeveer 15.000 m2, verdeeld over vijf aaneengesloten grachtenpanden. De prijs bedroeg ongeveer 142 miljoen euro.

De 5 Keizers aan de Keizersgracht 271– 287 is een van de grootste kantoorgebouwen op eigen grond en staat middenin de 17e-eeuwse grachtengordel. In de periode van 2014 tot en met 2016 werd het pand grondig gerenoveerd.

Verkoper MCAP Global Finance (UK) is de Europese dochteronderneming van het in New York gevestigde Marathon Asset Management. Marathon kocht het gebouw in 2016 en zette het in de markt als eersteklas, unieke kantoorruimte. Het complex heeft grote open vloeren van wel 2.500 m2, te bereiken via een gemoderniseerde entree en aangesloten op een opnieuw aangelegde binnentuin. Huurders kunnen de kantoorruimte indelen naar individuele wensen, behoeften en bedrijfscultuur, met behoud van het karakter en de sfeer van een klassiek grachtenpand.

‘Wij zijn zeer verheugd de transformatie van dit unieke object binnen drie jaar te hebben afgerond, samen met onze asset manager Cording Real Estate Group. Met de verkoop wordt het gebouw overgedragen aan een institutionele belegger die ruime ervaring heeft op de Nederlandse markt. Dit geeft het gebouw, met zijn huidige en toekomstige huurders, een solide basis voor een succesvolle toekomst’, zei Jochen Kauschmann, head of Asset Management bij Marathon.

‘De Nederlandse vastgoedmarkt is momenteel één van de meest aantrekkelijke van Europa. De acquisitie van 5 Keizers bood ons een unieke kans om te investeren in de Amsterdamse grachtengordel’, aldus Martin Schellein, head of Investment Management Europe bij Union Investment Real Estate. ‘Tot nu toe hebben wij vooral geïnvesteerd in gebouwen op de Zuidas, met deze aankoop hebben wij onze aanwezigheid op de Amsterdamse kantorenmarkt vergroot. Wij zijn ervan overtuigd dat de 5 Keizers een sterke, duurzame huurstroom gaat opleveren.

Na deze acquisitie bestaat de portefeuille van de vastgoedfondsen van Union Investment uit vijftien gebouwen in Nederland met verschillende gebruikstypes en een totale waarde van ongeveer 1,3 miljard euro. Tien van deze objecten, met een totale  waarde van ongeveer 900 euro miljoen, zijn gelegen in Amsterdam.

Reinier Wegman, director Investments bij Savills in Nederland:  ‘De 5 Keizers ligt op een absolute A-locatie. De verkoop trok dan ook grote belangstelling vanuit de (internationale) beleggersmarkt. Schaarste van prime-product in het centrum van Amsterdam in combinatie met de potentiële huurgroei van dit object, heeft geleid tot een competitieve verkoopprocedure- en prijs. In de afgelopen dertien jaar zagen we slechts driemaal eerder kantoortransacties van een dergelijk beleggingsvolume aan de Amsterdamse grachten.’

De kantoorruimte in het gebouw wordt op dit moment verhuurd aan vijf partijen: Nyenrode Business University, hoofdkantoor H&M Benelux, S Three’s merken Huxley en Madison Black, het hoofdkantoor van technologiebedrijf Elasticsearch en Europees hoofdkantoor Kids II, een fabrikant van baby- en peuterproducten. De winkelruimte is verhuurd aan de high-end supermarkt Marqt.

De verkoper werd geadviseerd door Savills (commercieel en technisch) en Loyens & Loeff (juridisch). De koper werd geadviseerd door Cushman & Wakefield (commercieel),  Drees & Sommer (technisch) en Dentons Boekel (juridisch).

Reageer op dit artikel