nieuws

Belgische vastgoedfondsen focussen op Nederland

Beleggingen

De Belgische beursgenoteerde vastgoedondernemingen internationaliseren in rap tempo. Nederlands vastgoed is veruit favoriet.

Belgische vastgoedfondsen focussen op Nederland
WDP-The-Greenery-Breda

In 2002 kocht WDP op bedrijventerrein Hazeldonk, vlak over de grens onder Breda, als eerste Belgische beursgenoteerde vastgoedonderneming een Nederlands object. Uitgegroeid tot de marktleider in de Benelux in logistiek vastgoed, beschikt WDP inmiddels over 77 Nederlandse logistieke centra, ter waarde van 1,3 miljard euro. Bijna de helft van de meer dan 2,5 miljard euro omvattende WDP-portefeuille ligt in ons land. En de groei in Nederland is er volgens WDP-ceo Joost Uwents nog lang niet uit, zo verzekerde hij Vastgoedmarkt bij de presentatie van de jaarcijfers 2017.

Nederland is veruit favoriet bij Belgische bedrijven die internationaal willen diversifiëren en expanderen’, stelt analist Herman van der Loos van de Belgische zakenbank Degroof Petercam. Volgens hem heeft ook zorgvastgoedinvesteerder Care Property Investment, het oudste beursgenoteerde Belgische vastgoedfonds, vergevorderde plannen om zich op de Nederlandse markt te wagen. Dat zou het tiende Belgisch fondsen worden dat bij Hazeldonk de grens overtrekt.

Belgische fondsen zijn vooral verzot op logistiek Nederlands vastgoed: (WDP 1,3 miljard, Montea 200 miljoen euro, Intervest Offices & Warehouses 50 miljoen). Maar zij beleggen ook in: Nederlandse studentenwoningen (Xior, goed voor naar schatting 300 miljoen euro) zorgvastgoed (Cofinimmo 180 miljoen euro, Aedifica 150 miljoen); cafés (Cofinimmo 140 miljoen); vakantiewoningen (Home Invest 45 miljoen euro); en winkelvastgoed (Retail Estate 270 miljoen, QRF 28 miljoen).

Op de vraag wat de specifieke redenen zijn om juist in Nederland te investeren, steekt Van der Loos uitvoerig de loftrompet over ons land, roemt in de eerste plaats de bloeiende economie, maar ook de hervormingen van de opeenvolgende kabinetten Rutte, het goede investeringsklimaat, de rechtszekerheid, de soepele gronduitgifte en de nog altijd redelijk betaalbare vastgoedprijzen.

Van der Loos verwacht dat de Belgische fondsen ook dit jaar weer honderden miljoenen zullen investeren in Nederlands vastgoed. Al spreekt hij voor de langere termijn wel met enige zorg over de voorzichtig stijgende rente in België, de krimpende aanvangsrendementen in Nederland en de toenemende speculatieve ontwikkelingen in ons land, vooral in logistiek vastgoed.

Meer over de activiteiten van de Belgische fondsen in het februarinummer van Vastgoedmarkt in het artikel ‘Nederland veruit favoriet bij Belgische vastgoedfondsen‘.

Reageer op dit artikel