blog

Kijk goed hoeveel je investeert voor 2023

Beleggingen

Kijk goed hoeveel je investeert voor 2023
Marc van Niekerken

Vanaf 2023 moet elk kantoor in Nederland volgens de wet minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat kantoorgebouwen met label D of lager de wet overtreden. Hoe kan een belegger zich daarop voorbereiden?

Vanaf 2023 moet elk kantoor in Nederland volgens de wet minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat kantoorgebouwen met label D of lager de wet overtreden. Voldoet een gebouw niet aan deze nieuwe EPC-index (energieprestatiecoëfficiënt), dan kan de overheid besluiten dat het gebouw niet meer als kantoor gebruikt mag worden. De Nederlandse regering wil dat alle kantoorgebouwen in 2030 energielabel A hebben. Naar verwachting is het een kwestie van tijd voor er vergelijkbare regelgeving wordt ingevoerd voor de hotelbranche, logistiek en retail. Hoe kunnen beleggers die (willen) investeren in Nederlands vastgoed zich daarop voorbereiden?

Een van de eerste acties wanneer je een object wilt kopen of als je al een vastgoedportefeuille hebt, is onderzoeken hoe oud het pand is. Verder moet je onderzoeken in welke staat het gebouw verkeert en welk EPC-label het nu heeft. De meeste gebouwen die voor 1999 zijn gebouwd, zullen bijvoorbeeld energielabel D of lager hebben, en vallen daarmee in de categorie die een upgrade nodig heeft. Ten tweede moet je, als modernisatie nodig is, overwegen of het de moeite waard is om meteen de sprong naar energielabel A te maken.

Overweeg of het meteen de moeite waard is om meteen de sprong naar energielabel A te maken.

Volgens onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zijn de kosten voor het upgraden van een bestaand kantoorgebouw van label F naar C, vrij laag: ongeveer 5 tot 37 euro per vierkante meter. Upgraden vanaf label G kost echter 57 tot 64 euro per vierkante meter, afhankelijk van de staat waarin het pand verkeert. Op basis van de geschatte energiekosten in 2023 voorspellen het EIB en het ECN dat je een upgrade naar energielabel C of B in gemiddeld 3 tot 6,5 jaar terugverdient, terwijl het bij een upgrade van label B naar A wel 13,5 jaar kan duren voor je je investering eruit hebt. Ik kan deze cijfers niet bevestigen en raad ten sterkste aan om op maat gemaakte beoordelingen te laten maken om de exacte kosten, stappen en werkzaamheden te bepalen. Ook is het zinvol om te leren van anderen. Gelukkig is Nederland niet het eerste Europese land waar een energielabel verplicht is bij de verkoop en verhuur van een kantoorpand. Zo mogen er in Engeland en Wales sinds april 2018 geen panden met energielabel F of G meer worden verhuurd. Door lessen te trekken uit wat de regelgeving in deze landen teweeg heeft gebracht en kritisch naar het eigen vastgoed te kijken kan zeker tijd en geld bespaard worden.

Over de auteur
Marc van Niekerken is directeur Building & Project Consultancy bij Savills Nederland

Reageer op dit artikel