blog

Het nieuws van: Frank van Min

Beleggingen

Een oproep aan de politiek over het achterhaalde Woningwaarderingsstelsel: schaf het (geleidelijk) af!

Het nieuws van: Frank van Min

Het doel achter het woningwaarderingsstelsel is sympathiek; de overheid die de maximum prijs oplegt en zodoende huurders beschermt tegen hoge huurkosten. Het stelsel heeft echter vele ongewenste bijeffecten zoals scheefwonen en lange wachtlijsten.

Bovendien is het stelsel zeer complex. Het Beleidsboek Woningwaarderingsstelsel waarin de Huurcommissie het stelsel uitlegt, bevat maar liefst 83 pagina’s. De ‘rekentool’ van de huurcommissie waarmee verhuurders het puntental van een woning kunnen berekenen, is van een bedroevend laag niveau. Vele interpretaties blijven mogelijk en het is onduidelijk hoeveel punten je krijgt voor bijvoorbeeld een luxueuze plafondafwerking.

Verder is het puntenaantal – en daarmee de maximaal toegestane huurprijs –  afhankelijk van de WOZ-waarde. Maar dit levert bij nieuwbouw problemen op voor rechters. De ene rechter is van oordeel dat hij alleen mag uitgaan van een WOZ-beschikking die bij aanvang van de huurovereenkomst beschikbaar was. De andere rechter meent dat ook een nadien opgestelde beschikking nog van waarde is voor de huurprijs.

Daarom hierbij een oproep aan de politiek: schaf het woningwaarderingsstelsel af. Doe dit geleidelijk en kom de huurders via de loonbelasting of uitkering tegemoet.

Over de auteur
Frank van Min is algemeen directeur van Wolf Huisvestingsgroep. Hij schreef deze oproep samen met zijn collega regiomanager Bart Baltussen en Marjolein Scheeper, advocaat bij Hielkema & Co.

Reageer op dit artikel