blog

Michiel Boonen: ‘Alle signalen op groen?’

Beleggingen

De vastgoedmarkt zette verschillende records neer in 2017 en lijkt in de eerste maand van 2018 alles behalve een rustpauze ingelast te hebben.

Michiel Boonen: ‘Alle signalen op groen?’
Michiel Boonen

Het aantal transacties dat in januari de revue passeerde, zowel binnen verschillende gebruikersmarkten als binnen de beleggingsmarkt, lijkt het niveau van 2017 zelfs te overstijgen.

Ondanks het hosanna op transactiegebied, groeit het aantal economen dat roept om een strakker monetair beleid. Daarmee zou de hitte op de vastgoedmarkt wellicht ook enigszins afgekoeld kunnen worden. Vanuit de ECB hoeven we echter (helaas) nog geen stappen te verwachten en daarom moet iedereen in de vastgoedsector zelf waakzaam blijven om fouten uit het verleden niet weer te begaan. Want hoewel vreemd vermogen op dit moment goedkoper is dan in de vorige opgaande cyclus, is het spel met ‘hefboomeffecten’ ons allemaal niet vreemd.

Laten we met zijn allen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien, maar wel rationele beslissingen blijven nemen. Zo kunnen we een crisis – zoals tien jaar geleden – op een eenvoudige wijze voorkomen.

Deze column is verschenen in de wekelijkse Vastgoedmarkt-nieuwsbrief van 2 februari 2018.

Reageer op dit artikel